Az USA elsők között akar tárgyalni a britekkel a kereskedelemről

A leendő Trump-adminisztráció az elsők között szándékozik tárgyalásokat kezdeni Nagy-Britanniával egy új kereskedelmi megállapodásról – állítja az Egyesült Államok szenátusának egyik republikánus vezetője a BBC-nek adott interjújában.

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke azt mondta – miután találkozott Boris Johnson brit külügyminiszterrel –, hogy a két ország közötti esetleges kereskedelmi egyezség elsőbbséget élvezne, miután a szigetország az Európai Unió elhagyására készül.

  • Az előző „ítélet”
A Brexit-szavazás előtt Barack Obama amerikai elnök figyelmeztette a briteket: a kilépéssel Nagy-Britannia a sor végére fog kerülni a kereskedelmi tárgyalásokon. Ezt később az USA külkereskedelmi képviselője is megerősítette, mondván a briteknek előbb az EU-val való viszonyukat kell rendezniük, csak utána lehet szó brit-amerikai kereskedelmi tárgyalásokról. Erről bővebben itt olvashatnak.

Corker állítása szerint azonban Johnson „nagyon jól tudja”, hogy az Egyesült Királyságot nem fogják a kispadra küldeni. „Vezető szerepet fognak betölteni, ezért úgy gondolom, a prioritási listánk első helyére kell helyeznünk a britekkel történő megállapodást, hogy azonnal bebiztosítsuk magunkat. Ezt pedig minden tekintetben oly módon kell megvalósítanunk, mely demonstrálja az eddigi hosszútávú barátságot a két ország között” – idézte Corkert a BBC.

Azonban elvileg Nagy-Britannia mindaddig nem köthet új kereskedelmi megállapodást, míg be nem fejeződnek a kilépési tárgyalások, mely előreláthatólag 2019-ig nemigen fog bekövetkezni.

Boris Johnson – miután látogatást tett a Trump-toronyban, New Yorkban, valamint találkozott a kongresszus tagjaival Washingtonban – azt mondta: „Nyilvánvaló, hogy a Trump-adminisztráció egy nagyon izgalmas napirendváltozásra készül. Az egyetlen dolog, ami biztosan nem fog változni, az az USA és az Egyesült Királyság közötti szoros kapcsolat.”

„Mi vagyunk Amerika fő partnere a globális biztonságért folyó munkában és – természetesen – nagy pártolói vagyunk a szabadkereskedelemnek. Azt hallottam, mi vagyunk az elsők a sorban, hogy egy nagyszerű szabadkereskedelmi megállapodást üssünk nyélbe az Egyesült Államokkal, úgyhogy ez mindkét ország számára egy izgalmas évnek ígérkezik” – tette hozzá Johnson.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / BBC

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »