A sor végére küldte a briteket az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok külkereskedelmi képviselője a sor végére küldte Nagy-Britanniát – jelezte, hogy előbb az EU-val való viszonyukat kell rendezniük, csak utána lehet szó brit-amerikai kereskedelmi tárgyalásokról.

A Nagy-Britanniával kötendő kereskedelmi megállapodás nincs az Egyesült Államok prioritási listáján – jelezte Michael Froman, a Fehér Ház vezető kereskedelmi tárgyalója. Ezzel egyértelműen lehűtötte a Brexit-pártiak azon várakozását, hogy Nagy-Britannia azonnal meg tudja kezdeni kereskedelmi tárgyalásait az Európai Unión kívüli országokkal.

Az Egyesült Államok jelenleg az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodásra (TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership) koncentrál, aminek egyébként Nagy-Britannia is része lett volna. Egyértelmű, hogy különleges kapcsolatban állunk Nagy-Britanniával és az a szándékunk, hogy fenntartsuk és mélyítsük kereskedelmi és befektetési kapcsolatainkat, de jelenleg a TTIP lezárása a prioritás – mondta Froman.

Az amerikai hozzáállás nem újdonság, Barack Obama elnök ugyanezt jelezte a britek felé még áprilisban, a Brexit-szavazás előtt, azonban a Brexit-kampány során a kilépést támogatóknak éppen az volt az egyik érvük az unió elhagyása mellett, hogy szabadon és gyorsan tárgyalhatnának egyéb külkereskedelmi partnerekkel.

Nos, úgy tűnik mégsem.

“Nagy-Britanniának mindenekelőtt arra kell fókuszálnia, hogyan képzeli el a jövőben az EU-val való kapcsolatát. Lesz vámuniós megállapodása az EU-val? Lesz beleszólása a vámtarifákba? Lesz beleszólása a pontos szabályozásba? Ezek mind olyan kérdések, amelyeket Londonnak az európai vezetőkkel kell megtárgyalniuk“ – mondta Froman egy interjúban.

Mindenesetre három hónappal a Brexit szavazás után annyit tudunk, hogy a brit kormány az európai vezetők sürgetése ellenére még mindig nem aktiválta a kilépési folyamatot elindító 50. cikkelyt, Barack Obama áprilisi figyelmeztetése – miszerint a kilépéssel Nagy-Britannia a sor végére kerülne a kereskedelmi tárgyalásokon – pedig valósággá vált.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA már az európai gázellátás korlátozására készül

Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.

Read More »

Piaci körkép: 15 ezer pontnál talált támaszra a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a januári német IFO indexeket. A fő mutató és a jövőbeni várakozást mutató alindex meghaladták a várakozásokat, de az IFO közgazdászai megjegyezték, hogy az inflációs nyomás még nem enyhült, és legalább a német ipari társaságok fele további áremeléseket tervez.

Read More »

Leave a Reply