A török külügyminiszter szerint az unió vezetési válsággal küzd

Bírálta az Európai Unió Törökországgal szembeni magatartását Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden a Bledi Stratégiai Fórumon, arra sürgetve az európai blokkot, hogy reformálja meg magát és Törökországot kezelje egyenlő partnerként – írta weboldalán a szlovén közszolgálati televízió.

A török diplomácia vezetője kiemelte, hogy az EU sokáig a liberális demokrácia és az emberi jogok védelmezője volt, de az elmúlt tíz évben elvesztette hitelességét, miután képtelen volt reagálni az iraki, szíriai és ukrán válságra. A külügyminiszter úgy véli: az unió vezetési válsággal küzd.

„Ahelyett, hogy egységes tervet dolgoztak volna ki a migránsválság kezelésre, egyes országok kerítést építenek határaikon” – hangsúlyozta. Majd hozzátette: eközben nő a rasszizmus, az idegengyűlölet és iszlamofóbia, amely többé nem peremjelenség, hanem sokkal inkább „a fősodorbeli politikusok által is elfogadott”, s ez normalitássá tette a szélsőségességet és az intoleranciát.

A miniszter szerint óriási a szakadék aközött, hogy mit tesz és mit tehet az EU, s ez csorbítja az unió hitelét. Az uniónak vissza kell nyernie átalakulási képességét, amely korábban az EU bővítésében nyilvánult meg.

Melvüt szerint az uniónak folytatnia kell a tárgyalásokat Törökországgal és változtatnia kell magatartásán vele szemben. Szavai szerint az EU-nak, amelyet eredetileg azért hoztak létre, hogy egyensúlyt teremtsen Franciaország és Németország között, most arra lenne szüksége, hogy alkalmazkodjon (az új helyzethez), és „harmadik országokat egyenlőként fogadjon el„.

Az EU-nak rá kell jönnie, hogyan változtathat működésén, a vezetőknek pedig sokkal konstruktívabbnak és kreatívabbnak kell lenniük, amikor új fejleményekkel szembesülnek – leckéztette Brüsszelt Cavusoglu.

A kritikák ellenére Törökország csatlakozni akar az EU-hoz – mondta, Európát továbbra is a legstabilabb, a legfejlettebb és a legdemokratikusabb kontinensnek nevezve. Ennek érdekében azonban az EU-nak „dinamikusnak és bátornak kell lennie, befogadónak, multikulturálisnak és sok vallásúnak” – emelte ki.

A török politikus csalódottságának adott hangot, amiért az EU szerinte nem támogatta kellőképpen Törökország fellépését Fethullah Gülennel szemben, aki Ankara szerint a török kormány elleni júliusi puccskísérlet kitervelője volt.

Szíriával kapcsolatban azt hangoztatta: Törökországnak nem áll érdekében szíriai területeket elfoglalni. Mint mondta: azután léptek be a szomszédos ország területére, hogy légicsapásaikkal nem tudták térdre kényszeríteni az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Cavusoglu hozzátette: Törökország és Oroszország továbbra is eltérő a véleményen van Szíriával, Bassár el-Aszad elnökkel, és annak jövőbeni kormányával kapcsolatban. Törökország számára egy befogadó, nem vallási jellegű, szekuláris szíriai kormány a leginkább elfogadható, új emberrel az élen.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »