Támadás készül az IÁ második legfontosabb városa ellen

A határmenti területek elfoglalása után tovább nyomul dél felé,  a szíriai Báb város irányába a Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki fegyveres csoport – írta kedden a Hürriyet című török napilap török katonai forrásokra hivatkozva.

Bár az SZSZH múlt vasárnapra 5-10 kilométeres szélességben teljesen kiűzte az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistáit a szíriai Dzserablúsz és Azáz települések közötti közel 100 kilométer hosszú határszakaszról, az újság értesülése szerint további lépésre van szükség, mivel az IÁ rakéta-sorozatvetői még mindig képesek veszélyt jelenteni Törökországra.

Az észak-szíriai Báb mintegy 30 kilométerre délre fekszik a török-szíriai határtól és Rakka után az IÁ második fővárosának tartják, fontos ipari és kereskedelmi központ. Az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) fedőnevű hadművelet során a dzsihadisták eddig nem mutattak kifejezett ellenállást, de szakértők Báb esetében ennek ellenkezőjére számítanak, mivel a török beavatkozás kezdete óta a határ menti sávból az IÁ fegyveresei mind ide menekültek vissza.

A Hürriyet úgy tudja, hogy az Egyesült Államok HIMARS típusú, korszerű rakétavető-rendszert telepített a délkelet-törökországi Gaziantep város közelébe, valamint 50 amerikai katonát vezényelt oda annak kezelésére.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerői mindössze 10 kilométerre délre, a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milicistái pedig 15 kilométerre keletre találhatók Bábtól és ugyanúgy meg akarják szerezni a várost.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA már az európai gázellátás korlátozására készül

Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.

Read More »

Piaci körkép: 15 ezer pontnál talált támaszra a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a januári német IFO indexeket. A fő mutató és a jövőbeni várakozást mutató alindex meghaladták a várakozásokat, de az IFO közgazdászai megjegyezték, hogy az inflációs nyomás még nem enyhült, és legalább a német ipari társaságok fele további áremeléseket tervez.

Read More »

Leave a Reply