Kihagyja a mezőgazdaságot a zöldítésből az Európai Bizottság

Az Európai Unió büszke arra, hogy a környezetvédelem bajnoka. Ez a hírnév azonban most komoly próbatétel előtt áll, miután a kontinensszerte zajló dühös gazdatüntetések nyomán enyhített éghajlat-politikáján.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve most el akarja törölni a növényvédőszer-használat felére csökkentésére irányuló tervet, emellett pedig az intézmény a múlt héten úgy döntött, hogy a mezőgazdasági ágazatot kihagyja az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2040-ig történő 90%-os csökkentésére vonatkozó szigorú ütemtervből.

Az EU 2050-re szén-dioxid-semlegessé akar válni, továbbá 2030-ig az 1990-es szinthez képest legalább 55%-kal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A terméshozamok fenntartása érdekében alkalmazott kémiai növényvédő szereket a környezetszennyezés egyik fő forrásának tekintik, és összefüggésbe hozták a biológiai sokféleség csökkenésével, a rossz minőségű vízzel, a romló talajminőséggel, a kártevőkkel szembeni ellenállóképességgel és a krónikus betegségekkel.

A döntés az európai zöld megállapodással szembeni növekvő jobboldali ellenállás és a gazdák széles körű tiltakozása közepette született, akik az európai környezetvédelmi előírások által okozott terhek miatt panaszkodtak.

Arra a kérdésre, hogy a szakpolitika legutóbbi változásai veszélyeztethetik-e ezeket az ambiciózus célokat, Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezógazdasági és videékfejlesztési biztosa így válaszolt:

„Ez az egész gazdaságra vonatkozó általános célkitűzés, de a mezőgazdaságban figyelembe kell vennünk a mezőgazdaság sajátosságait.”

https://www.instagram.com/p/C3AccR4MWda/

Az elmúlt hetekben több tényező együttesen késztette a gazdákat tiltakozásra, és okozott némi felfordulást Franciaországban és Olaszországban. A múlt hét végén pedig a farmerek tiltakozása már a La Manche-csatornán át is átnyúlt az Egyesült Királyságba. A brit gazdák – mivel az ország már nem tagja az EU-nak – pénteken rögtönzött traktoros demonstrációt tartottak Dover kikötővárosában, miközben a külföldi élelmiszerimport ellen tiltakoztak.

Forrás: CNBC / Euronews

Hozzászólások ()

Friss hírek