Csúnya lejtőre került a német feldolgozóipar

Az elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben csökkentek a német feldolgozóipar új megrendelései júliusban havi összevetésben. A német statisztikai hivatal, a Destatis szerdán azt közölte, hogy a feldolgozóipari ágazatban az új rendelések szezonális és naptári kiigazítással 11,7 százalékkal estek júniushoz képes, amikor még 7,6 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az elemzői várakozások átlagában szerényebb, mindössze 4 százalékos csökkenés szerepelt júliusra. A nagy volumenű megrendeléseket nem számítva 0,3 százalék volt a növekedés júliusban az előző hónaphoz képest.

Az új megrendelések júliusi meredek csökkenése részben egy júniusi, kiemelkedően nagy repülőgépipari megrendelés következménye, ugyanakkor az új megrendelések tavaly júliushoz képest is 10,5 százalékkal estek idén júliusban.

A repülőgépgyártás az egyéb járműgyártás területéhez tartozik. Ebben a kategóriában a júniusi nagy rendelés miatt a júliusban beérkező rendelések 54,5 százalékkal csökkentek havi összevetésben, miután júniusban 72,4 százalékkal nőttek májushoz képest.

Az adatfeldolgozó berendezések, elektronikai és optikai termékek gyártásában 23,6 százalékos, a gépiparban 8,7 százalékos, a villamos berendezések gyártásában pedig 16,7 százalékos volt a rendelésállomány csökkenése. Eközben a gépjármű- és alkatrészgyártók 2,7 százalékos megrendelései növekedést értek el júniussal szemben.

A beruházási javak új megrendelései 15,9 százalékkal csökkentek júliusban az előző hónaphoz képest, a köztes termékek esetében 4,5 százalékos, a fogyasztási cikkeknél 8,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

A külföldi megrendelések 12,9 százalékkal estek. Az eurózónából érkező megrendelések 24,4 százalékkal zuhantak, míg az eurózónán kívüli rendelések 4,1 százalékkal, a belföldi rendelések pedig 9,7 százalékkal csökkentek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Destatis

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »