Az árakkal együtt a gazdasági aktivitás is visszaesik az EU-ban

Az elemzők által várt mértékben csökkentek júliusban a termelői árak az euróövezetben éves összevetésben az Eurostat honlapjára kedden felkerült adatok szerint, de az euróövezet gazdasági teljesítménye is csökkenést mutat.

Az euróövezet termelői árai júliusban 0,5 százalékkal csökkentek júniushoz képest, amikor 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel májussal összevetve. Szakértők minimálisan nagyobb, 0,6 százalékos havi csökkenést vártak júliusra.

A termelői árcsökkenést elsősorban a köztes termékek 1,2 százalékos és az energiaárak 0,9 százalékos esése váltotta ki júliusban. Az energiaárak nélküli termelői árcsökkenés a júniusival megegyező, 0,4 százalék volt.

Éves szinten az euróövezetben a termelői árcsökkenés 7,6 százalékra gyorsult a júniusi 3,4 százalékról. Az energiaárak visszaesése volt a legnagyobb, 24,2  százalék júniusi 16,4 százalék csökkenést követően, az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 1,6 százalékra fékeződött a június 2,5 százalékról.

Nem csak az árak esnek

Az előzetesen közöltnél jelentősebben csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye augusztusban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden ismertetett végleges értékei szerint.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI augusztusra vonatkozó végleges értéke 33 havi mélypontra, 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre, 46,7 pontra gyengült a júliusi 48,6 pontról az előzetesen közölt 47,0 ponttal szemben.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A szolgáltatóipari BMI 30 havi mélypontra, 47,9 pontra süllyedt augusztusban a júliusi 50,9 pontról, a mutató idén először került a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50 pont alá. Az előzetes becslésben 48,3 pontos érték szerepelt.

Az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet közleménye szerint a legfrissebb áradatok aggodalomra adnak okot, mivel az inputár-infláció augusztusban 2022 szeptembere óta először gyorsult. Idén először augusztusban esett vissza mind a szolgáltatóipar, mind a feldolgozóipar teljesítménye; a szolgáltatási szektor 2021 februárja óta a legmeredekebb visszaeséssel fejezte be 7 hónapos növekedési sorozatát augusztusban.

Az S&P Global beszerzési menedzser indexének (BMI) múlt pénteken ismertetett végleges értéke augusztusban három hónapja a legmagasabb, 43,5 pont lett a júliusi 42,7 pont után, hét hónapon belül először erősödött a mutató.

Az augusztusi mutató a javulás ellenére továbbra is az ágazat aktivitásának a zsugorodását jelzi, részben mert jelentősen csökkentek a új rendelések, amelynek a mutatója 39 pontra esett, ami arra késztette a cégeket, hogy tovább mérsékeljék áraikat a kereslet ösztönzése érdekében.

Az euróövezet nem csúszott recesszióba az év első felében, de a második félév nagyobb kihívást jelent. A szolgáltatási szektor teljesítménye csökken, a feldolgozóipar pedig még valószínűleg nem érte el mélypontját – kommentálta az eredményeket Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »