Elégedetlen a Kína elleni fellépéssel Thierry Breton uniós biztos

Indokolt és összhangban van az uniós szabályokkal az EU egyes tagállamainak azon döntése, hogy kitiltják a Huawei és a ZTE kínai telekommunikációs technológiákat a távközlési hálózatokból – jelentette ki Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos csütörtökön Brüsszelben.

A biztos az elmúlt hetekben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy túl kevés EU-tagország tiltotta ki a kommunikációs infrastruktúrájából a Kínából származó berendezéseket, amelyek véleménye szerint túl magas biztonsági fenyegetést jelentenek az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok biztonságára.

„Más ágazatokban, például az energiaiparban rekordidő alatt sikerült csökkentenünk vagy megszüntetnünk függőségünket. Az 5G-vel sem lehet más a helyzet: nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan kritikus függőségeket tartsunk fenn, amelyek érdekeink ellen fordulhatnak – ez komoly kockázatot jelentene közös biztonságunkra nézve. Felszólítok minden tagállamot és távközlési szolgáltatót, hogy haladéktalanul tegyék meg a szükséges intézkedéseket” – hangsúlyozta Thierry Breton.

A 27 uniós tagállam közül csak 10 korlátozta vagy tiltotta ki a nagy kockázatot jelentő cégeket – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Titkos hátsó kapu beépítésével vádolja a Huaweit az amerikai hírszerzés

Kitiltják a Huawei termékeit a brit 5G fejlesztésekből

Az Európai Bizottság 2020 elején vezetett be intézkedéseket az 5G hálózatok biztonsága érdekében. Akkor a biztos még úgy nyilatkozott, hogy az EU-nak nem áll szándékában kizárni egyetlen vállalatot sem az ötödik generációs mobil távközlési infrastruktúra fejlesztésekből, még a kínai Huawei kitiltását szorgalmazó washingtoni nyomás ellenére sem, inkább a szigorú felügyeletet részesítési előnyben.

Kína és az érinett vállalatok tagadják a biztonsági fenyegetés kockázatát, véleményük szerint a vádaskodások geopolitikai indíttatásúak.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »