Csehországban belpolitikai vitát okoz az EU új migrációs csomagja

A cseh ellenzék újra élesen bírálta a kormányt, amiért az támogatja az Európai Unió migrációs rendszerének reformját. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.

A parlamenti alsóház szerdai rendkívüli ülésén, amelyet az ellenzék kezdeményezésére hívtak össze, Andrej Babis volt kormányfő, az ANO elnöke árulásnak és a cseh lakosság érdekei megkárosításának minősítette, hogy Vít Rakusan belügyminiszter Brüsszelben támogatta a reformcsomagot. Rakusan szerint azonban a brüsszeli megállapodás jó és teljes mértékben megfelel Csehország érdekeinek.

„Személyesen totális árulásnak, a cseh lakosság érdekei további megkárosításának minősíteném ezt. Nem is értem, mert ez ellentétes a kormányprogrammal is. Lényegében újabb illegális migránsok meghívását jelenti Európába” – mondta Babis még az ülés kezdete előtt újságíróknak.

Alena Schillerová, az ANO frakcióvezetője felszólalásában azt kérte a kormánytól: hozza nyilvánosságra, hogy Vít Rakusan pontosan milyen felhatalmazással ment Brüsszelbe, ott mit támogatott, és milyen kivételeket eszközölt ki Csehország számára.

„Megpróbálom pontosan leírni az ellenzék viselkedését. Andrej Babis a kampányban a migránsokkal ijesztgette a választókat, s ez bejött neki. Most populista módon csak leporolta ezt az eszközt” – reagált a bírálatokra a belügyminiszter, s egyúttal kijelentette: a brüsszeli megállapodás a migrációs és menekültügyi csomag reformjáról „Csehország és az európai politika egyértelmű sikere, és megbízható alapja annak, hogy Európa sikerrel megbirkózzon a migrációval”. Leszögezte, hogy a kormánykoalíció üdvözli a téma parlamenti megvitatását.

„Csehország pártoktól függetlenül mindig ellenezte a migránsok kvóták szerinti elosztását. A múlt heti megállapodás ezt tiszteletben tartja. Nem kérdőjelezi meg az EU alapját képező szolidaritás elvét, de minden tagállam saját maga dönti el, hogyan kíván bekapcsolódni a migráció következményeinek összeurópai megoldásába” – magyarázta a kormány álláspontját Rakusan.

Tomio Okamura, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke Rakusan brüsszeli szavazását „hazaárulásnak” minősítette, úgy vélte, hogy a belügyminiszternek, de az egész kormánynak is le kellene mondania. „Brüsszelnek és az európai államoknak abba kell hagyniuk a bevándorlás támogatását” – vélekedett az ellenzéki politikus.

A cseh kormánynak Magyarország és Lengyelország példájára el kellene utasítania a brüsszeli migrációs reformcsomag támogatását, mert az veszélyezteti Csehország és Európa biztonságát – hangoztatták felszólalásaikban az ANO és az SPD képviselői a prágai parlamenti alsóház rendkívüli ülésén.

A Képviselőház több mint négy órás vita után végül nem hagyta jóvá az ellenzék javaslatait az uniós migrációs reformcsomag elutasítására. Elfogadták viszont a kormánykoalíció határozattervezetét, miszerint az uniós belügyminiszterek múlt heti megállapodása migrációs ügyben „összhangban van Csehország hosszútávú érdekeivel, a tagországok pénzügyi szolidaritásán alapszik és nem tartalmazza a menekültek kötelező elosztását”.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »