A Fed most nem nyúlt az alapkamathoz, de további emelések jöhetnek

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke további kamatemelést lát szükségesnek az év következő hónapjaiban, annak ellenére, hogy a Fed szerdán – 15 hónapja először – változatlanul hagyta az irányadó kamatot.

Jerome Powell a nyíltpiaci bizottság kétnapos kamatdöntő ülését követően tartott szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a testület tagjainak többsége az év végére 5,6 százalékos irányadó kamatot lát szükségesnek a jelenlegi 5,1 százalékkal szemben, ami 2024 végére 4,6, 2025 végére pedig 3,4 százalékig mérséklődhet.

A Fed-vezető elmondta, hogy a tavaly márciusban kezdett kamatemelési ciklus érezteti hatását az amerikai gazdaságon – különösen a kamatérzékeny gazdasági területeken, mint a lakáspiac és a beruházások. Hozzátette ugyanakkor, hogy idő kell ahhoz, hogy a monetáris szigorítás, azaz a magasabb kamatszint kifejtse teljes hatását, különösen az inflációra nézve.

Azt, hogy a testület a szerdán zárult ülésén nem változtatott az alapkamaton azzal magyarázta, hogy időt szeretnének hagyni a szükséges értékelések elvégzéséhez a monetáris politikát illetően.

https://www.instagram.com/p/Ctfq6TsIZl2/

Jerome Powell nyomatékosan hangsúlyozta a Federal Reserve erős elkötelezettségét az infláció csökkentésében a 2 százalékos célszint felé. Megállapította, hogy a Fed részéről tisztában vannak a magas inflációs környezet okozta nehézségekkel, annak vásárlóerőre gyakorolt romboló hatásával – különös tekintettel az élelmiszerek árára, valamint a lakhatási és energiaköltségekre. Ugyanakkor hozzátette, hogy a célnak tekintett 2 százalék elérése időbe telik, és közölte, hogy a jelenlegi szakértői becslések 2023-ra 3,2 százalékos, 2024-re 2,5 százalékos, míg 2025 egészére 2,1 százalékos fogyasztói árindexről szólnak.

A Federal Reserve az infláció elleni küzdelem részeként tavaly március óta mintegy 5 százalékponttal emelte az irányadó kamatszintet a jelenlegi 5,1 százalékra, ami utoljára 16 éve volt ilyen magas. Ezt hagyta most változatlanul, további emelést kilátásba helyezve.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »