Kiütéssel győzött Erdogan a török líra ellen

A török líra amerikai dollárral szembeni árfolyama 2006 és 2011 között viszonylag stabil volt, a jegyzések 1,30 – 1,60 között mozogtak éveken keresztül. Ahogy azonban nőtt Erdogan elnök befolyása a török jegybank működésében és az ország irányításában, a líra is elindult a lejtőn. 

 

A jegybank persze időnként megpróbálta megtámasztani az árfolyamot devizakészleteinek lírára váltásával, de az erősödést támogató gazdasági lépések hiányában ez legfeljebb időleges megoldást jelenthetett – cserébe viszont tartósan elapadtak a jegybank devizakészletei.

  • Előzmények:

A török jegybank még szembe mer szállni Erdogannal

Erdogan leváltotta a török jegybank vezetőjét

Hogy mennyire? 

A török központi bank nettó devizatartalékai 2023. május 19-én 2002 óta először csökkentek negatív tartományba, és – 151,3 millió dolláron álltak – derült ki a hivatalos adatokból csütörtökön -, mivel a török központi bank igyekezett ellensúlyozni a devizakeresletet a vasárnapi második forduló előtt.

A törökországi devizakereslet május első felében rekordszintre emelkedett, mivel a vállalatok és magánszemélyek arra számítottak, hogy a líra, amely csak 2021-ben 44%-ot, 2022-ben pedig 30%-ot veszített értékéből, a szavazást követően ismét zuhanórepülésbe kezd.

USDTRY árfolyam, heti bontás. Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Ma ott tartunk, hogy Erdogan újraválasztásának hírére a dollár / líra árfolyam átlépte a 20-as szintet is, jelenleg 20,30 felett forog a jegyzés, tehát a török líra korábbi értékének mintegy 6%-át éri.

Ezt a teljesítményt csak Nicolás Maduro venezuelai elnök tevékenységéhez lehet mérni, akinek hét év alatt sikerült eltüntetnie a venezuelai GDP kétharmadát, az ország hivatalos fizetőeszközét, a bolivárt pedig teljesen elértéktelenítette.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »