Maduro ledarálta a venezuelai GDP kétharmadát

Sok újat már nem lehet elmondani a Venezuelában kialakult gazdasági-társadalmi válságról, mi is számtalan cikket közöltünk az ottani viszonyokról, a helyi fizetőeszköz elértéktelenedéséről és ennek okairól. Ami viszont még a fenti ismeretek birtokában is mellbevágó, az a Financial Times által közölt grafikon, amely az ország GDP-jének, azaz gazdasági teljesítményének alakulását mutatja meg az elmúlt 20 évre vetítve. 

Maduro hatalomátvétele óta a venezuelai GDP körülbelül 75%-ot csökkent, miközben a korábbi időszakban – Hugo Chavez szocializmusa ide vagy oda – még felfelé haladt. 

A lavinát persze még Chavez indította el 2003-ban, amikor a tőkekiáramlás megfékezésére fix árfolyamrendszert vezetett be: a dollár árfolyamát 1,6 bolivarban állapította meg és a külföldi valuta vásárlását is korlátozták, ami az évek során végül többféle váltási árfolyamhoz és teljes gazdasági káoszhoz vezetett – utóbbiban viszont már Maduronak volt nagyobb szerepe.

  • Előzmények:

A gazdasági válság elől már ötmillió ember menekült el Venezuelából, de Nicolas Madurót sem az ellenzéknek, sem a külföldi kormányoknak nem sikerült eltávolítaniuk a hatalomból, sőt, az elmúlt két évben a maradék ellenzéki hangokat is letörte.

Az ellenzéki vezető Juan Guaidó szerepéről és az amerikai politikai vonatkozásokról a Financial Times közölt egy részletes anyagot, angol nyelven itt olvasható.

Forrás: FT / Instagram / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek