Növekvő export mellett is visszaesett a cseh GDP

Éves összehasonlításban 0,4 százalékkal csökkent az idei első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban – derült ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pontosított becsléséből, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Prágában. A korábbi becslés a cseh gazdaság visszaesését 0,2 százalékban adta meg.

Az előző negyedévhez viszonyítva az idei első három hónapban stagnált a cseh gazdaság. A mostani pontosítás itt is rosszabb eredményt hozott, mint a korábbi becslés, amely 0,1 százalékos gazdasági növekedést jelzett.

A statisztikusok szerint a gazdasági visszaesés mögött elsősorban a háztartások alacsonyabb fogyasztása, valamint a tartalékok csökkenése áll. A növekedés irányába hatottak viszont a nagyobb állami kiadások és a cseh termékek iránt megélénkült külföldi kereslet.

Negyedéves összehasonlításban az előző két negyedévben a cseh gazdaság technikai recesszióba került. Az idei első negyedévben ugyan a visszaesés megállt, de a korábbi várakozások ellenére sem fordult még növekedésbe.

A cseh külkereskedelem az első negyedévet 93,7 milliárd koronás többlettel zárta, ami 92,7 milliárd koronával magasabb az egy évvel korábbinál. A kivitel 9,5 százalékkal, a behozatal 3,3 százalékkal nőtt.

Forrás:  MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »