A kínai újranyitás miatt aggódik az EKB elnöke

Kína döntése, hogy újra megnyitja gazdaságát, növelni fogja az inflációt Európában, mivel mindketten versenyeznek a több energiáért – mondta az Európai Központi Bank elnöke pénteken.

Véleményével nincs egyedül, a német Entega igazgatótanácsának elnöke, Marie-Luise Wolff egy pénteki lapinterjúban az európai gázárak elmúlt hónapokban bekövetkezett csökkenésével kapcsolatban azt mondta: „“ha Kína recesszióba kerül, rengeteg földgázunk lesz, ha pedig fellendül a kínai gazdaság, a földgáz ára is emelkedik majd.”

A héten a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon széles körű vita folyt arról, hogy Peking azon döntése, hogy véget vet a zéró-Covid politikájának és újranyitja gazdaságát, több vagy kevesebb inflációt hoz majd. Egyesek azzal érvelnek, hogy mivel az ellátási láncok helyreállnak, az újranyitás enyhítheti az inflációs nyomást, amellyel Európa az elmúlt hónapokban szembesült. A másik oldal képviselői szerint viszont az újranyitással Kína több energiát fog fogyasztani, és ez fokozni fogja a jelenlegi inflációs nyomást.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az utóbbi csoportba tartozik.

Kína újranyitása elsősorban Kína számára lesz pozitív. A világ többi részén is lesznek pozitív hatások, de sokunkat inflációs nyomás fog érni, egyszerűen azért, mert a Kína által tavaly felhasznált energia mennyisége biztosan kevesebb volt, mint amit idén fogyasztani fog.

Az LNG (cseppfolyósított földgáz) mennyisége, amelyet a világ többi részéből vásárolnak majd, nagyobb lesz, mint amit eddig láttunk, és nincs ennyi szabad kapacitás az olaj és a gáz tekintetében” – mondta Lagarde a CNBC panelbeszélgetésén pénteken.

„Tehát lesznek megszorítások, és nagyobb lesz az inflációs nyomás, ami a megnövekedett keresletből adódik” – tette hozzá.

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »