Az Exxon már a 70-es években pontosan felvázolta a klímaváltozás menetét

Az Exxon olajipari óriáscég tudósai már a 70-es évek során helyesen és ügyesen megjósolták a globális felmelegedést, majd az olajvállalat a  nyilvánosság felé évtizedeken át tagadta és szidalmazta ezt a tudományágat, hogy megvédje alaptevékenységét – derült ki egy új kutatásból.

A belső dokumentumok és kutatási iratok alapján már eddig is sejthető volt, hogy az Exxon legalább az 1970-es évektől kezdve tudott a globális felmelegedés veszélyeiről, más olajipari szervezetek pedig még korábban, az 1950-es évektől kezdve ismerték a kockázatot, a következő évtizedeket pedig azzal töltötték, hogy erőteljesen és sikeresen megakadályozzanak minden olyan intézkedést, amely a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésére irányult.

Egy új tanulmány azonban azt is világossá tette, hogy az Exxon tudósai az 1970-es évektől kezdve kísértetiesen pontosak voltak előrejelzéseikben, és a globális hőmérséklet és a szén-dioxid-kibocsátás emelkedő görbéjét jósolták, ami közel azonos az azóta ténylegesen bekövetkezett eseményekkel – a világ ezen évtizedek alatt évmilliók óta nem látott ütemben melegedett.

Pár napja például így festett az egyik alpesi sípálya:

https://www.instagram.com/p/CnLNkuyustb/

Az Exxon tudósai azt jósolták, hogy az olaj, a szén és más fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó, bolygót felmelegítő gázok kibocsátása miatt évtizedenként körülbelül 0,2 Celsius-fokos globális felmelegedés következik be. A Science című folyóiratban közzétett új elemzés megállapítja, hogy az Exxon számításai rendkívül pontosak voltak volt, és az előrejelzések összhangban voltak a független akadémiai és kormányzati modellekkel is.

Az Exxon vállalat tudósai azt is megállapították, hogy a globális felmelegedés emberi hatásra következik be, és 2000 körül lesz kimutatható, illetve megjósolták a „szén-dioxid kibocsátás-csökkentési célokat is, hogy a felmelegedést 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani az iparosodás előtti időkhöz képest – ezt ma Párizsi Egyezményként ismerjük.

Ezzel a tudással felvértezve az Exxon hosszas kampányba kezdett, hogy publikusan lebecsülje vagy hiteltelenítse azokat állításokat, amit saját tudósai megerősítettek. Még 2013-ban Rex Tillerson, az olajvállalat akkori vezérigazgatója is azt mondta, hogy az éghajlati modellek „nem kompetensek”, és „vannak bizonytalanságok” a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének hatásával kapcsolatban.

A teljes cikk a Guardian oldalán, angol nyelven olvasható.

Hozzászólások ()

Friss hírek