Az Exxon már a 70-es években pontosan felvázolta a klímaváltozás menetét

Az Exxon olajipari óriáscég tudósai már a 70-es évek során helyesen és ügyesen megjósolták a globális felmelegedést, majd az olajvállalat a  nyilvánosság felé évtizedeken át tagadta és szidalmazta ezt a tudományágat, hogy megvédje alaptevékenységét – derült ki egy új kutatásból.

A belső dokumentumok és kutatási iratok alapján már eddig is sejthető volt, hogy az Exxon legalább az 1970-es évektől kezdve tudott a globális felmelegedés veszélyeiről, más olajipari szervezetek pedig még korábban, az 1950-es évektől kezdve ismerték a kockázatot, a következő évtizedeket pedig azzal töltötték, hogy erőteljesen és sikeresen megakadályozzanak minden olyan intézkedést, amely a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésére irányult.

Egy új tanulmány azonban azt is világossá tette, hogy az Exxon tudósai az 1970-es évektől kezdve kísértetiesen pontosak voltak előrejelzéseikben, és a globális hőmérséklet és a szén-dioxid-kibocsátás emelkedő görbéjét jósolták, ami közel azonos az azóta ténylegesen bekövetkezett eseményekkel – a világ ezen évtizedek alatt évmilliók óta nem látott ütemben melegedett.

Pár napja például így festett az egyik alpesi sípálya:

https://www.instagram.com/p/CnLNkuyustb/

Az Exxon tudósai azt jósolták, hogy az olaj, a szén és más fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó, bolygót felmelegítő gázok kibocsátása miatt évtizedenként körülbelül 0,2 Celsius-fokos globális felmelegedés következik be. A Science című folyóiratban közzétett új elemzés megállapítja, hogy az Exxon számításai rendkívül pontosak voltak volt, és az előrejelzések összhangban voltak a független akadémiai és kormányzati modellekkel is.

Az Exxon vállalat tudósai azt is megállapították, hogy a globális felmelegedés emberi hatásra következik be, és 2000 körül lesz kimutatható, illetve megjósolták a „szén-dioxid kibocsátás-csökkentési célokat is, hogy a felmelegedést 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani az iparosodás előtti időkhöz képest – ezt ma Párizsi Egyezményként ismerjük.

Ezzel a tudással felvértezve az Exxon hosszas kampányba kezdett, hogy publikusan lebecsülje vagy hiteltelenítse azokat állításokat, amit saját tudósai megerősítettek. Még 2013-ban Rex Tillerson, az olajvállalat akkori vezérigazgatója is azt mondta, hogy az éghajlati modellek „nem kompetensek”, és „vannak bizonytalanságok” a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének hatásával kapcsolatban.

A teljes cikk a Guardian oldalán, angol nyelven olvasható.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »