Milyen vízmelegítőt válasszon otthonába a magasabb komfort érdekében? (x)

Nincs is kellemesebb érzés, mint egy kád meleg vízben elnyúlni, relaxálni egy fárasztó nap vagy hidegben töltött séta után. Az otthonok melegvíz-ellátottsága sokak számára ma már alapvető elvárás, a komfortunkhoz hozzátartozik, hogy meleg víz folyik a csapból. Szerencsére ennek biztosítása ma már nem ördöngösség – gáz- és villanybojlerekkel, utóbbi esetben akár utólag és helyileg is könnyen megoldható.

Annak érdekében, hogy a meleg vizet szolgáltató rendszer hatékonyan, energiatakarékosan működjön, megfelelő tervezésre és kivitelezésre, megfelelő berendezésekre van szükség. 

Hogyan lehet meleg vizünk?

A rendszert minden esetben az ott lakók igényei, életmódja alapján kell megtervezni. A STIEBEL ELTRON vízmelegítő berendezései elektromos áram segítségével új építés és utólagos beszerelés esetén is biztosítani tudják az otthonok, irodák, intézmények megfelelő helyiségeiben a melegvíz-ellátást.

A választás több tényező függvénye. A centralizált melegvíz-ellátás gyors és kényelmes. A központi helyen előállított melegvíz egy tárolóból csöveken keresztül jut el az épület különböző helyeire. Hátránya, hogy főként a hosszabb szakaszok végére a meleg víz még jól szigetelt csőrendszer esetén is lehűl, így várni kell rá.

Helyi rendszer esetén a meleg vizet egy, a vízvételi helynél, akár utólag elhelyezett vízmelegítő készülék melegíti fel. A vízhőmérséklet helyszínenként, egyedileg szabályozható.

Milyen típusú vízmelegítők vannak?

Az átfolyó vízmelegítők korlátlan mennyiségben melegítik fel a vizet, mivel a vízmelegítés a vízvétel helyén történik, ezért az energiaveszteség minimális, viszont pillanatnyi fogyasztásuk magasabb. Kevésbé kényelmes megoldást jelentenek, mert több helyen történő egyidejű használat esetén nem szolgáltatnak megfelelő hőmérsékletű meleg vizet, így például fürdőszobába nem jelentenek jó megoldást. 

A tárolós vízmelegítők vagy bojlerek nagy mennyiségű, akár napi több száz liter vizet tárolnak és azt tartják a beállított hőmérsékleten, így a háztartásokban ez a gyakoribb és kényelmesebb megoldás. A korlátozott vízmennyiség miatt azonban gondos tervezést igényel. A vízmelegítés az üzemmód függvényében éjszakai árammal is megoldható. A tartály mérete alapján szabadonálló vagy falra szerelhető változatban kaphatóak, így a helyigényükkel számolni kell. 

A villanybojlerek előnyei

Az elektromos árammal üzemelő villanybojlerek, legyenek átfolyós vagy tárolós rendszerűek egyszerűbb és olcsóbb megoldást jelentenek a gázbojlereknél, hiszen utólag is beépíthetők, nem igénylik gázvezeték kiépítését, továbbá engedélyeztetni sem szükséges azokat. 

A kis méretű bojlereket falra szerelve vagy pult alá rejtve, a nagy méretűeket is közvetlenül a fogyasztási hely közelében, beltéren szokás elhelyezni, így a csőrendszer hővesztesége minimális. Egyes készülékek összekapcsolhatók megújuló energiákat használó rendszerekkel, így üzemeltetésük még inkább környezet- és pénztárcakímélő.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek