Vegyes eredményekkel indult az amerikai jelentési szezon

A Bank of America és a JPMorgan Chase negyedik negyedéves adózott eredménye emelkedett, a Wells Fargo viszont nagy veszteséget hozott össze a bankok pénteken publikált jelentései szerint.

A második legnagyobb amerikai bank, a Bank of America (BofA) adózott eredménye 1 százalékkal, 7,1 milliárd dollárra, részvényenként 85 centre emelkedett, a bevétele pedig 11 százalékkal, 24,5 milliárd dollárra bővült 2022 negyedik negyedévében. Elemzők némileg kisebb, 24,2 milliárd dolláros bevételre, és szerényebb, 77 cent részvényarányos eredményre számítottak.

A BofA nettó kamatbevétele 29 százalékkal, 14,7 milliárd dollárra ugrott a negyedévben az emelkedő kamatlábaknak és a hitelezésnek köszönhetően. Ezzel szemben a nem kamatjellegű bevételek 8 százalékkal, 9,9 milliárd dollárra csökkentek, elsősorban a befektetési banki tevékenységből és vagyonkezelésből származó jutalékok csökkenése miatt.

A BofA lakossági bankszolgáltatásból származó bevétele 21 százalékkal, 10,8 milliárd dollárra nőtt, a betétek 2 százalékkal emelkedtek, és már a hatodik egymást követő negyedévben haladták meg az 1000 milliárd dollárt.

A bank elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) december végén 11,2 százalék volt, a három hónappal korábbi 11 százalék után.

JP Morgan

Az aktíváit tekintve legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan Chase 11,008 milliárd dollár, részvényenként 3,57 dollár adózott eredményt jelentett a tavalyi utolsó negyedévről, ami 5,9 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit. A cég bevétele a december végével záródott három hónapban 18 százalékkal, 34,547 milliárd dollárra nőtt. Mindkét adat felülmúlta a várakozásokat. Az elemzői várakozások átlagában 34,353 milliárd dollár bevétel és 3,08 dolláros részvényarányos eredmény szerepelt.

A bank nettó kamatbevétele 48 százalékkal, 20,3 milliárd dollárra ugrott, a nem kamatjellegű bevételek pedig 8 százalékkal, 15,3 milliárd dollárra csökkentek. A tavalyi utolsó negyedévi eredményt erősítette, hogy 2,3 milliárd dollárt felszabadítottak a rossz hitelekre félretett tartalékból.

Wells Fargo

Az amerikai nagybankok közül ugyancsak pénteken jelentett a Wells Fargo, amelynek az adózott eredménye a felére, 5,75 milliárd dollárról, 2,86 milliárd dollárra, részvényenként 1,38 dollárról, 67 centre esett a negyedik negyedévben. A Wells Fargo bevétele 20,86 milliárd dollárról 19,66 milliárd dollárra csökkent, kisebb volt a várt 19,99 milliárd dollárnál, a működési eredmény soron pedig 3,3 milliárd dolláros veszteségről számolt be a cég.

Ennek oka az, hogy a bank 3,7 milliárd dollárt volt kénytelen kifizetni fogyasztóvédelmi bírságra és az ehhez kapcsolód kártérítésekre, mert többszörösen megsértette a különféle kölcsönök, köztük az autóhitelek és jelzáloghitelek kamatfizetésének számítási szabályait.

Forrás: MTI / CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek