A jelenlegi kamaszok már soha nem vásárolhatnak dohányterméket Nagy-Britanniában

A dohánytermékek értékesítésének fokozatos szigorítását tervezi a brit kormány – a szerdán ismertetett tervek alapján egyre magasabbra emelkedik azoknak az alsó korhatára, akik törvényesen dohányárut vásárolhatnak, mígnem hosszú távon az egész lakosságra kiterjed majd a forgalmazási tilalom.

A tervet Rishi Sunak miniszterelnök jelentette be a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben rendezett éves kongresszusának szerdai zárónapján. A készülő törvény Sunak ismertetése szerint büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek.

A tervezett jogszabály rögzíti a 2009-es kiinduló születési időpontot, így gyakorlatilag minden évben egy-egy évvel növekszik azoknak az alsó korhatára, akik nem juthatnak legálisan dohánytermékhez.

Ennek alapján a most 14 éves korosztály soha nem kerül olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehet, tekintettel arra, hogy már a jelenlegi – kormányrendeleti szintű – szabályozás alapján is csak 18 éven felülieknek lehet kiszolgálni dohánytermékeket. Ezzel el lehet érni, hogy 2040-re a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek korosztályában gyakorlatilag megszűnjön a dohányzás – mondta kongresszusi felszólalásában a brit kormányfő.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint csaknem ötven éve folyamatosan csökken a dohányosok aránya a 16 évnél idősebb korosztályokban. Az ONS kimutatása szerint 1975-ben a britek fele rendszeresen dohányzott, ez az arány azonban jelenleg már nem éri el a 20 százalékot.

Sunak a brit egészségügyi minisztérium adatait idézve elmondta: a brit dohányosok négyötöde húszéves kora előtt szokik rá a dohányzásra, és legtöbbjük élete végéig nem tud leszokni róla. Hozzátette: Nagy-Britanniában a dohányzás okozza a legtöbb megelőzhető halálozást, a daganatos megbetegedések negyede, és csak Angliában évente 64 ezer haláleset köthető közvetlenül a dohányzáshoz.

Ez óriási nyomást gyakorol a brit állami egészségügyi szolgálatra (NHS); a brit kórházakba csaknem minden percben bekerül egy-egy olyan páciens, akinek betegségét a dohányzás okozta, és a háziorvosi rendelőkben havonta 75 ezren kérnek vizsgálati időpontot szintén dohányzás miatt kialakuló panaszokkal – mondta kongresszusi beszédében a brit miniszterelnök. Rishi Sunak szerint mindez évente 17 milliárd font többletköltséggel terheli a brit gazdaságot.

A miniszterelnök felidézte azt a tavalyi szakértői előrejelzést, amely szerint kormányzati cselekvés nélkül 2030-ig csaknem félmillióan halnak meg dohányzás okozta betegségekben Nagy-Britanniában.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »