Lebutított HIMARS-okat szállított az USA Ukrajnának

Az Egyesült Államok titokban módosította az Ukrajnának adott korszerű Himars rakétavetőket, hogy azokkal ne lehessen nagy hatótávolságú rakétákat kilőni Oroszországra – közölték amerikai tisztviselők, és a Biden-kormány szerint ez az óvintézkedés szükséges ahhoz, hogy csökkentsék egy szélesebb körű háború kialakulásának kockázatát Moszkvával.

 

Az Egyesült Államok június óta 20 darab HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), azaz nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétaindító rendszert és nagy mennyiségű, közel 80 kilométer hatótávolságú, műholdvezérelt rakétát szállított az ukrán erőknek.

Ezeket a rakétákat arra használták, hogy orosz lőszerraktárakra, logisztikai ellátmányokra és parancsnoki központokra csapjanak le ukrán területen.

https://www.instagram.com/p/ClypW2MM3GG/

Amiről azonban eddig nem szóltak a hírek, hogy a fenti tulajdonságok nem aknázzák ki teljesen a HIMARS-ok képességeit, amerikai tisztviselők szerint ugyanis az Ukrajnának szállított rendszereket a Pentagon úgy módosította, hogy azok ne tudjanak nagy hatótávolságú rakétákat kilőni, beleértve az amerikai hadsereg taktikai rakétarendszerének rakétáit, amelyek hatótávolsága közel 200 mérföld, azaz mintegy 320 kilométer.

Ezek a korábban nem nyilvánosságra hozott módosítások azt jelzik, hogy a Biden-kormányzat milyen messzire ment, hogy egyensúlyba hozza az ukrán erők támogatását a Moszkvával való eszkaláció kockázatával. A módosítások azt is tükrözik, hogy a kormányzat tisztviselői attól tartanak, hogy ukrán partnerük esetleg nem tartja be ígéretét, miszerint nem támad orosz területet az Egyesült Államok által biztosított fegyverekkel.

A Pentagon nem kívánta kommentálni a módosításokat, amelyek amerikai tisztviselők szerint a rakétarendszer hardverét és szoftverét egyaránt érintették.

Forrás: Wall Street Journal / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »