Januártól csak rubellel lehet fizetni Ukrajna oroszok által megszállt területein

A dél-ukrajnai Herszon megye orosz megszállás alatt lévő részét irányító hatóságok felszólították a lakosokat, hogy váltsák át megtakarításaikat rubelre, mert január elsejétől nem használhatják az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát. Luhanszkban és Donyeckben már most is a rubel a hivatalos fizetőeszköz.  

Volodimir Szaldo, Herszon megye megbízott kormányzója a Telegramon kedden közzétett videoüzenetében a hrivnya gyors elértéktelenedésével indokolta a lépés szükségességét. Az ukrán gazdasági problémák miatt a fizetőeszköz hamarosan semmit sem fog érni – jelentette ki. Közölte: minden bank köteles átváltani a hrivnyát rubelre. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a hrivnya értékének ötven százalékát elvesztette a dollárral szemben.

„2023. január 1-jétől csak rubelben lehet fizetni az üzletekben és a szolgáltatásokért” – figyelmeztetett Szaldo.

Hozzátette: lesznek bizonyos bankok, ahol jövőre is át lehet majd váltani a megtakarításokat rubelre.

Az oroszok még októberben, Herszon annektálását követően bejelentették, hogy a rubel lesz a hivatalos fizetőeszköz a térségben. Luhanszkban és Donyeckben ez már egy ideje így is van. Herszont Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja megyével együtt csatolták az Oroszországi Föderációhoz, ugyanakkor a lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Herszon megyében továbbá az ukrán csapatok az elmúlt időszakban visszafoglalták Herszon városát és több más települést, azonban a régió nagy része továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Hozzászólások ()

Friss hírek