Piaci körkép: lassan ereszkedik az európai infláció

A szerdai kereskedés az előző napokhoz hasonlóan oldalazással telik a német piacon, a befektetők elsősorban az eurózóna inflációs adataira figyelnek, délután pedig a tengerentúlon is felpörögnek az események.

Ma délelőtt 11 órakor publikálták az eurozónára vonatkozó novemberi fogyasztói inflációs adatot. A közzététel szokás szerint az uniós tagállamok inflációs adatainak közzétételét követte, így nem okozott komolyabb reakciót a piacon. Az elemzők arra számítottak, hogy az euróövezeti fogyasztói infláció az októberi 10,6%-os év/év értékről novemberben 10,4%-ra csökken, a tényleges adat viszont ennél alacsonyabb, kereken 10%-os lett.

Az egyes tagállamok novemberi inflációs adatai:

  • Németország: 10.0% (előző hó: 10.4%)
  • Spanyolország: 6.8% (előző hó: 7.3%)
  • Franciaország: 6.2% (előző hó: 6.2%)
  • Hollandia: 11.2% (előző hó: 16.8%)
  • Olaszország: 11.8% (előző hó: 11.8%)

A swap ügyletek árazása alapján jelenleg 24%-os a valószínűsége annak, hogy az EKB újabb 75 bázispontos emelést hajt végre decemberi ülésén, azaz immár az 50 pontos kamatemelés az esélyesebb.

Délután 14:15-kor közöltek friss adatokat az amerikai munkaerőpiacról, az ADP jelentés szerint 127 ezerrel nőtt a munkavállalók száma novemberben, az elemzők azonban nagyobb, 200 ezres növekedésre számítottak.

Picivel később, 1430-kor publikálták a harmadik negyedéves GDP adatokat, ami viszont túlszárnyalta a várakozásokat, az amerikai gazdaság 2,9%-kal nőtt a harmadik negyedévben, szemben a 2,7%-os piaci konszenzussal. A tőzsdék szempontjából viszont a legfontosabb a Fed elnökének beszéde lesz, mely fél 8-kor kezdődik majd.

DE30 index, napi bontású (D1) grafikon. A német blue chipek enyhe pluszban forognak ma, az index továbbra is 14.400 pont körül ingadozik. Forrás: xStation5

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Vállalati hírek

  • Az amerikai Workday (WDAY.US) jó negyedéves eredménye javította az SAP (SAP.DE) részvények körüli hangulatot, az árfolyam 1%-kal emelkedik.
  • Az UBS Bank vételi ajánlást adott ki a United Internet (UTDI.DE) részvényeire. A vállalat papírjai közel 3%-os pluszban forognak.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »