Az EP a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot

A Vlagyimír Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a képviselők a terrorizmust támogató állammá nyilvánították Oroszországot.

Az Európai Parlament képviselői hangsúlyozzák, hogy az Oroszországi Föderáció által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértése az ukrán lakosság elleni terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát. Ezért a Parlament Oroszországot „a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó államnak” nyilvánítja.

Uniós jogi keretekre van szükség

Mivel az EU hivatalosan nem nyilváníthat államokat a terrorizmus támogatóinak, ezért a Parlament felszólítja az Uniót és a tagállamokat, hogy hozzák létre az ehhez szükséges jogszabályokat és fontolják meg, hogy Oroszországot felveszik a terrorizmust támogató államok uniós jegyzékébe. Ez számos jelentős korlátozó intézkedést vonna maga után Oroszországgal szemben, és alapvető korlátozásokat eredményezne az EU Oroszországgal fenntartott kapcsolataiban.

A képviselők ezzel egyidejűleg felszólítják a Tanácsot, hogy az orosz félkatonai szervezetet, az ún. „Wagner-csoportot”,  a 141-es különleges motorizált ezredet, az ún. Kadirov-ezredet, valamint más, orosz finanszírozású fegyveres csoportokat, milíciákat és megbízottakat vegye fel a terroristák uniós jegyzékébe.

Még jobban el kell szigetelni Oroszországot, le kell zárni a kilencedik szankciós csomagot

A Parlament Oroszország még szélesebb körű nemzetközi elszigetelését várja az Uniótól, így többek között a nemzetközi szervezetekben és testületekben, például az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A képviselők emellett szorgalmazzák az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok további mérséklését, valamint azt, hogy a  kapcsolattartást minden szinten a szükséges minimumra korlátozzák. A Parlament emellett felszólítja a tagállamokat, hogy az Unióban zárják be és tiltsák be az orosz diplomáciai képviseletek égisze alatt és vezetésével működő, világszerte az orosz propagandát terjesztő intézményeket.

Mivel a Kreml egyre fokozza az ukrán lakosság elleni erőszakot, a képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy mielőbb fejezzék be a Moszkva elleni kilencedik szankciócsomaggal kapcsolatos munkájukat. A tagállamoknak emellett aktívan meg kellene előzni, ki kellene vizsgálni és büntetőeljárás alá kellene vonni a szankciók bármifajta megkerülését, fogalmaz az állásfoglalás.

Végezetül az uniós országoknak az Európai Bizottsággal együtt mérlegelniük kellene azon országokkal szembeni intézkedések bevezetését, amelyek megpróbálnak segítséget nyújtani Oroszországnak a kiszabott szankciók megkerülésében, mondja a Parlament.

Az állásfoglalást 494 szavazattal, 58 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadták el.

Forrás: EP

Hozzászólások ()

Friss hírek