Piaci körkép: 14 ezer pont felett próbál maradni a DE30

● Mínuszban az európai tőzsdék
● A DE30 újrateszteli a 14.045 pontos szintet
● A Deutsche Bank és a Commerzbank esik a nagy részvényeladás hírére

Veszteséget mutatnak az európai részvénypiacok kedden. Bár a blue chip indexek többsége némileg fel tudott pattanni a napi mélypontokról, így is erős mínuszokat mutatnak. Nyugat-Európában a német DE30 az egyik leggyengébb 1%-os esésével, míg a spanyol IBEX (SPA35) felülteljesít és tegnapi záróértéke körül forog.

Ma 11 órakor tették közzé az áprilisi német ZEW indexeket. A gazdasági hangulatot tükröző mutató -39,3 pontról -41,0 pontra esett, de az adat így is jobb lett a -48 pontos piaci várakozásnál. A jelenlegi üzleti hangulatra vonatkozó alindex -21,4 pontról -30,8 pontra esett, szintén meghaladva a -35 pontos várakozást.

Ezek az adatok 2021 májusa óta a leggyengébbek és a ZEW szakértői szerint a jelenlegi – magas inflációhoz és a háborús helyzethez köthető – pesszimizmus valószínűleg a következő hónapokban további nyomást helyez majd az adatokra.

A DE30 áttörte a rövidtávú kereskedési csatorna alsó határát 14.045 pontnál és tesztelte a 13.900 pontos területet, ahol megállt az esés és pozitív mozgás indult meg. Az index jelenleg az említett 14.045 pontos szint fölé próbál visszatérni, ugyanakkor ha a vevők próbálkozása sikertelen lenne, és az index újra lefordulna, az egy klasszikus letörés utáni újratesztelést jelentene és egy közelgő mélyebb esésre utalhat.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Ilyen forgatókönyv esetén a kereskedőknek a 13.800 pont körüli területre érdemes figyelni, ami a következő lehetséges támasz. A letörésből számított elvárható célár – amit a narancssárga doboz jelöl a grafikonon – kissé a 13.800 pontos szint alá mutat.

Vállalati hírek

A Deutsche Bank (DBK.DE) és a Commerzbank (CBK.DE) mínuszban forognak ma. Az esést az a hír okozta, hogy egy meg nem nevezett befektető mindkét bankban jelentősen csökkenti részesedését, így 116 millió darab Deutsche Bank és 72,5 millió darab Commerzbank részvény kerül piacra, mintegy 1,84 milliárd euró értékben. Mindkét bankpapír 5% feletti veszteséget mutat.

A BASF (BAS.DE) 29%-os profitcsökkenésről számolt be éves 2022 első negyedévében a tavalyi első negyedévhez képest, ami 1,22 milliárd eurót ért el. Az eredmény csökkenése egy 1,1 milliárdos leírás következménye, amit a cég az Északi Áramlat-2 projekttel kapcsolatban kényszerült. Az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezését a német kormány az ukrajnai orosz invázió következtében leállította.

Az Evotec (EVT.DE) közzétette 2021-es éves eredményét, a cég 23%-os árbevétel-növekedésről számolt be, ami így elérte a 618 millió eurót. Az eladások jelentősen meghaladták a vállalat saját várakozását. A kiigazított EBITDA megfelelt az előzetes becsléseknek és 107,3 millió euró lett, 1%-kal nőtt éves alapon. A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások 58,1 millió euróra rúgtak. A társaság a 2022-es árbevételt 700 – 720 millió euró közé várja, a csoportszintű EBITDA pedig 105 – 120 millió euró között alakulhat. A kutatás-fejlesztésre szánt kiadásokat 70-80 millió euró közé várja az Evotec.

Forrás: XTB

Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »