Bevezetés a technikai elemzésbe – 2. rész: gyertyaformációk

A technikai elemzés alapelveivel és eszközeivel foglalkozó cikksorozatunk második részében a különböző gyertya alakzatokról lesz szó, melyek sok esetben megmutatják az árfolyammozgások várható irányát.   

A technikai elemzést bárki megtanulhatja és viszonylag gyorsan felhasználhatja ezt a tudást a befektetési döntések meghozatalához. Az alábbi kifejezések jelentésének megismerése fontos lépés lesz. Sorozatunk első részében bemutattuk a japán gyertyák által jelzett információkat, most pedig az egyes gyertyák egymáshoz való viszonyát vizsgáljuk meg.

Gyertya alakzatok

A gyertya alakzatok trendfordulót, illetve a trend folytatását jelző alakzatokra oszlanak. Ezeknek az alakzatoknak a felismerése könnyebbé teszi a kereskedők számára a piaci fordulópontok megtalálását, vagy a trend folytatásának felismerését. A gyertya alakzatokat gyakran használják mind a rövid, mind a hosszú távú piacszemle segédeszközeként.

A jellemző rövid időtávok:

  • 1 perces, 5 perces, illetve 15 perces gyertyák (M1, M5, M15)
  • 30 perces, 1 órás és 4 órás gyertyák (M30, H1, H4)

Közép- és hosszú időtávok:

  • napos gyertyák (D1)
  • heti gyertyák (W1)
  • havi gyertyák (MN)
Ne feledjük, minden egyes gyertya egy időperiódust jelöl, tehát 3 gyertya M5-ös időtávon mindössze 15 perc, míg 3 gyertya heti időtávon már 3 hét!

A legismertebb, trend folytatását jelző alakzatok

Növekvő hármas gyertyaformáció (Rising three methods pattern)

Az emelkedő trend folytatását jelző alakzatnál először egy magas zöld gyertya alakul ki az emelkedő trendben. A magas gyertyát kis testű gyertyák csoportja követi, amelyek azt jelzik, hogy a jelenlegi trendben van némi ellenállás. Ezek a gyertyák általában piros színűek, de ami a legfontosabb, hogy testük az első magas zöld gyertya swing tartományán belül van, és az árnyékok (kanócok) is a swing tartományon belül vannak, azaz nem mennek jelentősen az első gyertya maximuma fölé. Az utolsó gyertya (általában az ötödik a sorban) nyitása az előző korrekciós gyertya zárószintje felett van, és egy új, maximális értéken zár.

Hulló hármas gyertya formáció (falling three methods pattern)

Az előző alakzat csökkenő trendben előforduló változata. Ez esetben a piacon csökkenő trendet vehetünk észre, amit egy magas piros gyertya kialakulása mutat. A következő három szakaszban alacsony testű gyertyák alakulnak ki, amelyek a jelenlegi trenddel ellentétes irányba orientálódnak. A legjobb, ha a korrekciós időszak gyertyáinak testei zöldek. Mindezen gyertyatestek teste az első piros gyertya tartományán belül marad. A formáció következő és utolsó gyertyájának nyitása az előző zárószintje közelében kell, hogy történjen, és a zárásnak egy új, minimális szinten kell megvalósulnia.

A legismertebb, trendfordulót jelző alakzatok

  • Bikás / medvés befogó gyertya alakzat (bullish/bearish engulfing pattern)
  • Kalapács (hammer)
  • Hullócsillag (shooting star)
  • Hajnalcsillag / Esthajnalcsillag (morning star /evening star)

Befogó alakzatok

Bullish / Bearish engulfing alakzatok

A befogó alakzatok fő jellemzője, hogy az első gyertya minimum és maximum értékein egyaránt túlnyúlik a második gyertya alsó és felső kanóca is.

  1. Amennyiben az első gyertya piros, azaz csökkenést jelöl, akkor a második gyertyával az árfolyam először tovább esik, új mélypontot alakít ki, majd innen fordulva az előző gyertya nyitóértéke felett zár. Ez a bullish engulfing pattern, azaz bikás befogó alakzat.
  2. Amennyiben az első gyertya zöld, azaz emelkedést jelöl, akkor a második gyertyával az árfolyam először tovább emelkedik, új csúcsot alakít ki, majd innen fordulva az előző gyertya nyitóértéke alatt zár. Ez a bearish engulfing pattern, azaz a medvés befogó alakzat.

Kalapács

Kalapács alakzatok, mindkét változat trendfordulóra utal.

A kalapács alakzatok egy hosszabb csökkenő trend végét jelezhetik, azaz vételi jelként értelmezhetőek. Fő jellemzőjük, hogy egy hosszabb vagy rövidebb eső trend végén az árfolyam egy erős mélypontot alakít ki, ahonnan a vevők gyorsan „vissza is húzzák” az árat. Így alakul ki a gyertya hosszú alsó kanóca, mely egyben a kalapács alakzat érvényességének záloga is. Az alsó kanóc, vagy más néven alsó árnyék hossza el kell, hogy érje legalább a gyertyatest hosszának kétszeresét. Maga a gyertyatest lehet zöld vagy piros színű is, a lényeg az alsó kanóc hossza.

Nézzünk egy valós példát a közelmúltból, az alábbi grafikonon a Lufthansa CFD árfolyama látható órás (H1) bontásban. Március 7-én, hétfőn jelentősen a pénteki zárás alatt nyitott az árfolyam, majd rövid ideig tovább esett (közel 10%-os mínuszban is járt), de rögtön az első kereskedési órában kialakult egy kalapács alakzat, a napot pedig már a pénteki árfolyam közelében zárta a Lufthansa.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Ekkora volatilitáshoz persze mindig tartozik valamilyen esemény is (jelen esetben az orosz – ukrán háború), ugyanakkor a grafikon azt is igazolja, ami a technikai elemzés egyik alapelve, nevezetesen „a piaci árban minden benne van”.

Hullócsillag

A hullócsillag alakzat a kalapács fordítottja és így értelemszerűen egy hosszabb emelkedő szakasz után a csökkenő trend indulását jelezheti előre. Felépítése hasonló a kalapácséhoz, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a felső kanóc hosszának kell meghaladnia a gyertya testének kétszeresét. A gyertya testének színe itt sem meghatározó, lehet piros vagy zöld, a hosszú felső kanóc a lényeg.

A fenti, Lufthansa CFD grafikont megnézve pedig máris itt a technikai elemzés másik törvénye: egy alakzat megbízhatósága soha nem 100%-os és fontos a kontextus is, ezért mindig résen kell lenni.

Március 9-én, szintén a nyitási órában a Lufthansa grafikonján megjelent egy hullócsillag alakzat: az ár a nyitás után hirtelen nagyot emelkedett, majd vissza is esett. Trendforduló azonban mégsem következett be, az árfolyam lassan újra emelkedni kezdett és nap végére már a hullócsillag maximum értéke felett járt.

Itt térjünk vissza a kontextusra: míg a grafikonon látható kalapács alakzatot egyértelműen lehetett egy csökkenő trend befejezéseként értékelni, hiszen az árfolyam 8 euró közeléből ereszkedett le február közepétől több hullámban 5,23 euróig, addig a hullócsillag alakzat a kalapács által jelzett mélyponttól számított 2 napon belül jelent meg – kétnapi emelkedés pedig nem igazán nevezhető hosszabb trendnek, emiatt pedig a hullócsillag alakzat „értéke” is jóval alacsonyabb, mint a korábbi kalapácsé.

Cikksorozatunk folytatódik, a következő részben a különböző áralakzatokról (fej-váll, dupla alj, háromszög) és a mozgóátlagokról lesz szó.

Forrás: XTB / Kitekintő / Lazók Rómeó

Amennyiben élőben is ki szeretné próbálni a tőzsdei kereskedést a bemutatott alakzatok alapján, ezt kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán, ami hozzáférést biztosít az xStation5 kereskedési platformhoz!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »