Bevezetés a technikai elemzésbe – 1. rész

A befektetők leggyakrabban technikai vagy fundamentális elemzés alapján kötnek üzleteket a tőzsdéken. A két lehetőség közül a fundamentális elemzés a bonyolultabb, mert például egy tőzsdén jegyzett vállalat esetében magában foglalja a globális, makrogazdasági, regionális és iparági környezetre vonatkozó információkat, valamint a vállalat által közzétett jelentések, eredményszámok vizsgálatát is. 

A technikai elemzés ezzel szemben a befektetések értékelésére és a kereskedési lehetőségek azonosítására alkalmazott kereskedési diszciplína, amely nem a vállalat eredményeit és a céget érintő híreket veszi alapul, hanem a kereskedési tevékenységből, például az ármozgásból és a volumenből gyűjtött statisztikai trendek megfigyelésével történik.

A befektetésre való megfelelő felkészülés és a piaci helyzet tanulmányozása a pénzügyi piacokon történő befektetés megkezdésének szükséges lépései. A fundamentális és a technikai elemzés természetesen együttesen is alkalmazható, cikksorozatunkban most az utóbbiba nyújtunk egy kis betekintést.

Mi a technikai elemzés?

A technikai elemzés a chart, azaz az árfolyamgrafikon megfigyelésének széles körben elismert módszere, amelynek célja a részvények, devizák vagy áruk jövőbeli árainak előrejelzése. Miben különbözik a fundamentális elemzéstől? A legfontosabb, hogy a technikai elemzésnél csak az árfolyam mozgása érdekel minket, pontosabban az, hogy hogyan viselkedett a múltban. Ennek az információnak köszönhetően képesek lehetünk meghatározni a vállalat árfolyamának, egy adott devizapárnak vagy más pénzügyi eszköznek a valószínű jövőbeli mozgását.

A technikai elemzés 3 fő alapelvre épül:

  • A piac mindent beáraz – az aktuális piaci árfolyam figyelembe veszi az adott értékpapírról rendelkezésre álló összes információt, a mikro- és makrogazdasági helyzetet, valamint a politikai és gazdasági körülményeket.
  • Az árak trendben mozognak – az árak meghatározott trendeket követnek (felfelé, lefelé, vízszintesen – oldalazva), amíg egyértelmű jelek nem jelzik a trendfordulót.
  • A történelem ismétli önmagát – a technikai elemzés a jövőbeli ármozgások előrejelzésére összpontosít a történelem alapján, ez a feltételezés bizonyos alakzatok időbeli ismétlődésén alapul.

A grafikonok típusai

Az egyes pénzügyi instrumentumok grafikonjainak szemlélésekor a befektetők leggyakrabban háromféle grafikonnal/diagrammal – vonal-, oszlop- és gyertyadiagrammal – foglalkoznak.

A vonaldiagram a legalapvetőbb eszköz az ármozgások bemutatására, ez tartalmazza a legkevesebb információt, de a legkönnyebben olvasható. Leggyakrabban a hosszú távú trendek megfigyelésekor használják.

Az oszlop- és gyertyadiagramok sokkal több információt tartalmaznak, mint a vonaldiagram. Mind az oszlopok, mind a gyertyák egy adott intervallum nyitóárát és záróárát, valamint az adott időpontban bekövetkezett áringadozások tartományát mutatják. Emiatt a technikai elemzéshez leggyakrabban az oszlop- és a gyertyadiagramokat használják.

A forint euróval szembeni árfolyamának (EURHUF) alakulása napi bontású (D1) grafikonon, gyertyákkal ábrázolva. Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

A fenti grafikonon úgynevezett japán gyertyákkal ábrázolják az árfolyam mozgását, ahol minden egyes gyertyának négy értéke van. A gyertya „testének”, azaz a szélesebb részének alja és teteje jelöli a nyitó- és a záróárat.

  • Amennyiben az árfolyam emelkedik, akkor a gyertya zöld színű lesz és a gyertya testének alja lesz a nyitóár és a gyertya testének teteje lesz a záróár
  • Amennyiben az árfolyam csökken, akkor a gyertya piros színű lesz és a gyertya testének teteje lesz a nyitóár és a gyertya testének alja lesz a záróár

A gyertya testén kívüli vonalakat kanócoknak (vagy árnyékoknak) nevezzük, melyek az árfolyam adott időintervallumban a nyitó- és záróárhoz képest mutatott kilengéseit ábrázolják.

  • Tehát az alsó kanóc (árnyék) alja az árfolyam napi minimuma
  • A felső kanóc (árnyék) teteje pedig az árfolyam napi maximuma

További fontos információ, hogy a fenti grafikonon minden egyes gyertya egy napi mozgást jelöl, de ez a grafikon beállításától függ, ha órás bontású grafikont nézünk, akkor minden gyertya egy órát jelöl, de akár 15 vagy 30 perces, 4 órás vagy akár 1 hetes nézetet is beállíthatunk.

Trend

A trend meghatározása a legegyszerűbben úgy magyarázható, hogy az egy általános irány, amelyben valami fejlődik vagy változik.

  • Ha a vevők előnyben vannak – akkor emelkedő trenddel van dolgunk.
  • Ha az eladók vannak előnyben – akkor csökkenő trenddel van dolgunk.
  • Ha a piaci erők kiegyenlítik egymást, akkor az oldalazó trend érvényesül.

Emelkedő trendről akkor beszélünk, ha a grafikon magasabb csúcsok és magasabb aljak sorozatát mutatja. Erre jó példa az olaj elmúlt két évben mutatott mozgása:

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

A csökkenő trend akkor érvényesül, ha a grafikonon alacsonyabb csúcsok és alacsonyabb aljak sorozata látható.

Oldalazó trenddel pedig akkor van dolgunk, amikor nincs egyértelmű sorrend a grafikonon, az árfolyam felfelé és lefelé is mozog, a kereskedési tartományon belül maradva.

A grafikonokon látható alapvető információk értelmezése után máris nekivághatunk a technikai elemzés eszközeinek megismerésének. Sorozatunk következő részeiben szó lesz a a gyertyák jellemző alakzatairól, a mozgóátlagokról, Fibonacci szintekről és sok más érdekességről, de addig is érdemes elolvasni a tőzsdei kereskedés pszichológiájáról szóló cikksorozatunkat.

Forrás: XTB / Kitekintő / Lazók Rómeó

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelvének 24. cikkének (3) bekezdése szerinti marketingkommunikációnak minősül, továbbá nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom képviseli szakértőink általános véleményét, és nem veszi figyelembe az egyéni résztvevők (olvasók és nézők) személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az említett információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »