Piaci körkép: fokozódik a feszültség az Airbus és a Qatar Airways között

● Mínuszban az európai indexek
● A DE30 a december közepén indult emelkedés 50%-os visszatérési szintjét teszteli
● Fokozódik a feszültség az Airbus és a Qatar Airways között

Veszteségben forognak az európai részvénypiacok a hét utolsó napján, miután az Egyesült Államokban tegnap újra nagyot estek az indexek. Szinte minden európai blue chip index 1% feletti mínuszban jár, leginkább a lengyel és orosz piac esik, ahol 1,6 -1,7% a csökkenés mértéke, míg a spanyol és brit tőzsde „csak” 0,7 – 0,9%-kal került lejjebb.

A mai gazdasági naptár szellős, de a Wall Street nyitásakor (15:30) résen kell lenniük a befektetőknek, mert az előző napokon is ezután indultak meg a nagyobb mozgások.

A DE30 nagyot esett az éjjel és mínuszban indította a mai kereskedést. Az index újra a december közepén indult emelkedő szakasz 50%-os visszatérési szintjét teszteli (15.660  pont környékén) és az esés megállni látszik, a medvék nem tudták a támasz alá nyomni az árfolyamot. Ha a vevőknek innen sikerülne megindítani egy helyreállító mozgást, ez az indexet a 38,2%-os visszatérési szint irányába emelheti, ami 15.800 pontnál található.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Másrészről, ha nem sikerülne elpattanni a 15.660 pontos területről, akkor az eladók felbátorodhatnak és újabb próbálkozást indíthatnak a támasz áttörésére. Ebben az esetben a következő figyelendő támasz a 15.515 pont környékén található 61,8%-os visszatérési szint lenne.

Vállalati hírek

Folytatódik a vita az Airbus (AIR.DE) és a Qatar Airways között, ami az A350-es gépek kényszerű földön tartása miatt robbant ki. Az Airbus azt állítja, hogy az állami tulajdonban lévő Qatar Airways szándékosan tartja a földön A350-es gépeit, annak érdekében, hogy kártérítést követeljen a gépeket gyártó Airbus vállalattól. Az európai gyártó szerint ez a lépés azért áll a Qatar Airways érdekében, mert a koronavírus-járvány miatt nyomott kereslettel küzd.

Hogy nyomást helyezzen a Qatar Airways-re, az Airbus úgy döntött, hogy felmondja az A321neo típusú gépekre a légitársaság által leadott megrendeléseket. Az A321neo gépek nagyon népszerűek, nehéz hozzájuk jutni, és a várakozások szerint fontos szerepet játszanának az idei évben lebonyolítandó, Katarban megrendezendő FIFA futball-világbajnokságon.

A Siemens Energy (ENR.DE) közzétette előzetes eredményeit a 2022-es első pénzügyi negyedévére (naptári 2021 Q4) vonatkozóan. A társaság közölte, hogy a negyedéves árbevétel 5,96 milliárd eurót ért el (várt: 6,27 mrd), az EBITDA szerinti eredmény pedig -57 millió euró lett. A Siemens Energy csökkentette árbevétel várakozását az idei pénzügyi évre és immár az eladások alakulását a tavalyihoz képest -2 és +3% közé várja, szemben a korábbi -1 és +3% közötti becsléssel. A vállalat azt is közölte, hogy a növekvő bekerülési árak (pl. energiaárak) várhatóan 2022-ben is nyomást helyeznek a profitszintekre.

Elemzői lépések

● A Beiersdorf (BEI.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását „vétel”-re javította a HSBC. A célár 110 euró.
● A Munich Re (MUV2.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását „tartás”-ra rontotta a Societe Generale. A célár 290 euró.
● A Bechtle (BC8.DE) részvényeire „felülteljesítő” ajánlást adott ki az Exane. A célár 69 euró.
● A Cancom (COK.DE) részvényeire „semleges” ajánlást adott ki az Exane. A célár 65 euró.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »