Kína alaposan feltankolt az orosz szénből

Miközben Kína az energiaválsággal küzd, igyekszik növelni szénimportját. Csakhogy ezt Ausztráliából nem teheti meg (pontosabban nem akarja megtenni), ezért Moszkvához fordult: háromszor annyi szenet hoztak be eddig idén Oroszországból, mint tavaly.

A kínai gyárakban tapasztalható áramkimaradásokról szóló jelentések az elmúlt hetekben megsokszorozódtak, miután a helyi önkormányzatok igyekeztek egyensúlyba hozni a növekvő villamosenergia-keresletet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett erőfeszítésekkel. Ezért történhetett, hogy a kezdeti kereskedelmi adatok szerint Kína szénimportja 76%-kal, 32,9 millió tonnára nőtt tavaly szeptemberhez képest.

Az új vámadatok azt mutatják, hogy a szén nagy része Oroszországból és Indonéziából érkezett, nem pedig Ausztráliából. 2019-ben még az ország adta Kína termikus szénimportjának mintegy 38%-át.

A Wind Information-ön keresztül hozzáférhető vámadatok szerint Kína szeptemberben mintegy 3,7 millió tonna termikus szenet importált Oroszországból. Ez 28%-kal több augusztushoz képest, és több mint 230%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az emelkedés nem egyszeri alkalom; Kína Oroszországból származó importja május óta minden hónapban megduplázódott vagy megháromszorozódott a 2020-as szinthez képest. Ezek a havi adatok ráadásul a pandémia előtti, 2019-es szinteket is túlszárnyalják.

A vámhivatal adatai szerint Kína – megnövekedett szénigénye ellenére – Ausztráliából továbbra sem hajlandó szenet importálni. A két ország kapcsolata az utóbbi években egyre feszültebbé vált. A viszony azt követően mérgesedett el nagyon, hogy Scott Morrison ausztrál miniszterelnök tavaly vizsgálatot sürgetett az új típusú koronavírus eredetének feltárására. A kínai vezetés válaszul gazdasági szankciókat alkalmazott, akadályozva egy sor ausztrál termék – többek között a bor, a szén és a marhahús – behozatalát.

Ausztrália gazdaságpolitikájában már nincs helye a kínai cégeknek

Kína a múlt hónapban 3 millió tonna termikus szenet importált Indonéziából, ami 19%-kal több, mint augusztusban, és 89%-kal több, mint 2020 szeptemberében.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek