Csökkent a földgáz ára Európában

Több tényező hatására – a Gazprom európai gáztározói feltöltésének a hírére, valamint a növekvő norvég szállításoknak köszönhetően – csütörtökön csökkent a földgáz ára az európai piacokon.

A hollandiai gázpiacon több mint 10 százalékkal, megawattóránként 77,7 euróra  – szeptember vége óta a legalacsonyabbra – csökkent a földgáz ára. A brit árutőzsdén 1,3 százalékkal 0,217 fontra mérséklődött „therm” egységenként. Az amerikai földgázpiacon közel öt százalékkal, 5,9 dollár alá csökkent a földgáz ára millió brit „therm” egységenként, ellentételezve ezzel az előző napi három százalékos emelkedést.

Az európai földgáz ára október 5-én érte el történelmi csúcsát, 162 eurón megawattóránként. A mostani hirtelen árcsökkenést részben arra vezetik vissza, hogy Putyin elnök november 8-tól kezdődően európai tározóinak feltöltésére utasította a Gazprom vállalatot, miután befejezte a belföldi tározók feltöltését. A norvég Equinor ASA gázforgalmazó közben bejelentette, hogy a piaci hiány enyhítésére növeli európai szállításait.

Az amerikai gázárak csökkenését a tározókban raktározott mennyiség várakozáson felüli múlt heti növekedésének tulajdonítják. Ugyanakkor az amerikai LNG exportja is növekedett, ami szintén az európai hiány csökkenésére utalhat. Októberben 10,5 bcfd (milliárd köbláb per nap) volt az amerikai LNG export a szeptemberi 10,4 bcfd után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek