Akadozik a kínai áramellátás, kötelező ajánlást adott ki a kormányzat

Jelentős problémákat okoznak a kínai energiaellátásban a felszökött szénárak, az ország több részén korlátozzák az áramfogyasztást, miközben a kormányzat a szénkészletek biztosításával igyekszik megoldást nyújtani.

Emberek tízmilliói maradtak áram nélkül Kína egyes részein az utóbbi hetekben. A kínai sajtó jelentése szerint az ország 31 tartományi hatósága közül augusztus közepe óta 20 folyamodott áramfogyasztási korlátozások bevezetéséhez. Az intézkedések elsősorban az ipari tevékenységre voltak bénító hatással, de nehézségeket okoztak a lakosság körében is.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap beszámolója szerint az északkelet-kínai Liaoning tartomány székhelyén, Senjangban a tartományi hatóságok a szélenergia hirtelen lecsökkenésével indokolták az áramszünetet. Közölték: az áramkvóták alkalmazása az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák a villamosáram-ellátási rendszer összeomlását. A több mint 7 millió lakosú városban a korlátozó intézkedéseket zömében a nappali órákra időzítik, míg este nagyrészt biztosítják a zavartalan lakossági áramszolgáltatást.

A SCMP beszámolt olyan lakónegyedről a városban, ahol reggel 8 és délután 5 óra között teljesen lekapcsolják az áramot és a vezetékes vízszolgáltatást. A 26 emeletes toronyházakban a liftek sem működnek napközben. Az áramszünet a környékbeli üzleteket is érinti.

Január óta a hőerőművek fűtésére használt szén ára közel kétharmadával – tonnánkénti mintegy 670 jüanról (104 dollár) csaknem 1100 jüanra (170 dollár) – nőtt a felerősödött kereslet és a korlátozott készletek együttes hatására. A szén egekbe szökött ára miatt az áramtermelés nem kifizetődő az ezzel foglalkozó vállalatoknak, amelyek emiatt drasztikusan csökkentették a termelést – írja a SCMP.

Kínában a lakossági energiaárakat államilag szabályozzák, a központilag kijelölt árszabványtól a tartományok vezetése pedig legfeljebb tíz százalékkal térhet el. A lap tudósítása szerint az ország több tartománya már élt a tíz százalékos áremelés lehetőségével.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság még júliusban jelezte annak lehetőségét, hogy változtatást eszközöljön a lakossági energiaárak díjszabásán, hogy az jobban összhangban álljon az energiaellátás költségeivel. A bizottság szerdán arra szólította fel a vasúti társaságokat, hogy javítsák a szénszállítást az olyan erőművekbe, amelyek kevesebb mint hét napra elegendő készlettel rendelkeznek. Közölte továbbá, hogy a kormányzat nem fogja megakadályozni a villamosenergia-áraknak  a költségek változásával összhangban álló ésszerű emelkedését, és a megfelelő időben növeli a szénimportot.

A SCMP hivatalos adatokra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy míg a január-augusztusi időszakban az energiatermelés éves összevetésben 11,3 százalékkal nőtt Kínában, a széntermelés ugyanebben az időszakban mindössze 4,4 százalékkal bővült éves bázison. A Bloomberg amerikai hírügynökség jelentése szerint a széntermelést részben egy olyan, márciusban jogerőre emelt szabály hátráltatta, amely a bányabalesetek visszaszorítása érdekében szigorúbb büntetéseket írt elő a biztonsági előírások nem megfelelő betartása miatt.

A Bloomberg bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy sok bányászattal foglalkozó vállalat az új jogszabály miatt nem mer eleget tenni a termelés fokozását sürgető kormányzati kérésnek.

A kínai kormányzat viszont ma egy olyan „ajánlást” tett közzé, miszerint az energiacégeknek „bármi áron” be kell szerezniük az áramtermeléshez szükséges nyersanyagokat, mert a kormányzat az áramkimaradásokat nem fogja tolerálni. 

A Global Times című kínai lap internetes kiadásában csütörtökön arról számolt be, hogy az ország egyik feldolgozóipari fellegvárának számító dél-kínai Kuangtung tartomány 25 százalékkal emeli az energiaárakat az ipari felhasználók számára október 1-től.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / XTB

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »