Jövőre indul a kamatemelési ciklus az Egyesült Államokban

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC, a döntéshozók azonban előrébb hozták a szigorítás megkezdésének lehetséges időpontját.

A szerdán végződött kétnapos monetáris politikai döntéshozó ülést követően közzétett határozat értelmében a FOMC egyhangú határozattal a márciusi ülés óta érvényes 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó dollárkamatot, valamint megtartotta eszközvásárlási programjának havi 120 milliárd dolláros keretösszegét is. A bejelentés megfelelt a piaci várakozásoknak.

A Fed jelezte egyúttal, hogy a foglalkoztatás és az inflációs cél terén a gazdasági mutatókban tapasztalható javulást nyugtázva „hamarosan” indokolttá válhat megkezdeni az eszközvásárlási program keretösszegének fokozatos csökkentését, melyet 2022 közepéig be is fejeznének, ezután pedig indulhat a kamatemelési ciklus – azaz korábban, mint amire eddig a piaci elemzők számítottak. A döntéshozók fele, 18-ból 9-en úgy vélik, hogy a kamatok emelését már 2022-ben meg lehetne kezdeni.

A döntéshozók többségi véleménye szerint az alapkamat 2023 végére elérheti az egy százalékot is. A döntéshozók mindegyike egy kivételével szükségesnek tart „legalább egy” kamatemelést 2023 végéig, és kilencen közülük úgy látják, hogy 1,00 és 1,25 százalék között lehet az irányadó dollárkamat.

A Fed döntéshozói szerint a 2,5 százalékos irányadó kamat az, amelyik már nem ösztönzi, de nem is fékezi a gazdasági növekedést. A kamatemelési kilátásokkal együtt is tehát még évekig a gazdaságösztönző tartományban maradnak a dollárkamatok, különös tekintettel arra, hogy 2024-re sem készülnek 1,8 százaléknál magasabb kamatot beállítani.

A Federal Reserve 2020 márciusának első felében a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk miatt két alkalommal is csökkentette az alapkamatot. Március 3-án 50 bázisponttal 1,00-1,25 százalékra süllyesztette az irányadó dollárkamatot, majd március 15-én egy teljes százalékponttal zéró közeli szintre, a 0,00-0,25 százalékos sávba.

A monetáris politikai döntéssel egyidőben közzétett legfrissebb gazdasági helyzetjelentésében és prognózisában a FOMC csökkentette az idei GDP-növekedési előrejelzését. Az idei GDP-növekedés eszerint 5,9 százalék lesz a júliusi ülésen jelzett 7,0 százalék helyett.

A jövő évi GDP-növekedési prognózist ezzel szemben 3,8 százalékra emelték 3,3 százalékról, a 2023-ast pedig 2,5 százalékra 2,4 százalékról. A Fed 2024-re 2,0 százalékos növekedést jelez előre. Az előző ülésen 2024-re a Fed még nem adott előrejelzést, hosszabb távra viszont 1,8 százalékosat vetített előre, amit most is megerősített.

Az idei munkanélküliségi ráta a júniusban jelzett 4,5 százalék helyett 4,8 százalék lehet, a későbbiekben azonban az előző ülésen jelzettnek megfelelően alakul, jövőre 3,8 százalék, a következő évben pedig 3,5 százalék lehet.

Idei inflációs előrejelzését is megemelte a Fed az előző üléshez képest. Eszerint idén 4,2 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak 3,4 százalék helyett, ami jövőre és 2023-ban 2,2 százalékra mérséklődik.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / XTB

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »