Friss hírek

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Logan Wright, a hongkongi székhelyű Rhodium Group igazgatójának becslése szerint az eladatlan lakások összterülete mintegy 3 milliárd (!) négyzetméter. Egy átlagos kínai háztartás alig több, mint három fős, azaz a közel 30 millió lakás nagyságrendileg 90 millió ember lakhatását tudná biztosítani – hogy kontextusba helyezzük: ez a szám nagyobb, mint Németország (84 millió), az Egyesült Királyság (68 M),  Franciaország (65M), Olaszország (60 M) vagy Kanada (38M) teljes népessége.

Az összesítés apropója, hogy Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője, a China Evergande csődközeli helyzetbe került, ami hétfőn világszerte éles esést okozott a tőzsdéken. Az Evergrande-nak ma kellett teljesítenie egy nagyobb kamatfizetési kötelezettséget, ami a Reuters hírei szerint nem  történt ugyan meg – vagy nem teljes összegben – , de a cég meg tudott állapodni a kötvénytulajdonosokkal.

A problémák azonban ezzel még nem szűntek meg, a mai megállapodás csak egy volt a sok aktuális fizetési kötelezettség közül, a China Estates, az Evergrande részvények második legnagyobb tulajdonosa pedig máris jelezte, hogy 12 hónapon belül összes részvényétől megszabadulna.

Tegnap már felmerült az állami szerepvállalás (kvázi államosítás) lehetősége is, további problémák esetén a kínai kormány állítólag feldarabolná a céget és a jövőben átvenné az irányítását. A 30 millió üres lakás pedig talán bekerül a “közös jólét” programba…

Forrás: FT / Reuters / XTB

Szemlézte: Lazók Rómeó

 

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »