Erősödő pénzügyi kockázatokra figyelmeztet az EKB jelentése

Az Európai Központi Bank májusi Stabilitási Jelentése megemelkedett pénzügyi kockázatokra figyelmeztet, melyet leginkább az okoz, hogy a koronavírus-járvány bizonyos szektorokat jobban sújtott, és azokat az országokat erősebben visszavetette, ahol nagy a szolgáltatói szektor szerepe a gazdaságban.

Az EKB figyelmeztetése egy olyan időszakban érkezik, amikor a tőzsdék történelmi csúcsokat ostromolnak és az euróövezeti ingatlanpiacon is elindultak az árak felfelé, ami felerősítette azokat a félelmeket, hogy a piacok immár túlértékeltek és potenciálisan előfordulhatnak hirtelen korrekciók az árazásokban.

Ezen túlmenően az EKB arra is felhívja a figyelmet, hogy a járvány során kibocsátott rengeteg adósság megterheli a vállalati mérlegeket is, ami – ha ezt a helyzetet nem kezelik megfelelően – éles piaci korrekciókhoz vagy hosszabb távon is gyenge gazdasági teljesítményhez vezethet. A laza pénzügypolitika hatására a járvány alatt történelmi mélypontra süllyedtek a vállalati csődök, ugyanakkor ha ezeket a támogatásokat és egyéb gazdasági ösztönzőket elkezdik kivezetni, akkor megindulhat egy csődhullám, ami megterhelheti azokat a bankokat, amelyek hiteleket biztosítottak a bajba jutott vállalatoknak a járvány során.

Luis de Guindos, az EKB alelnöke a jegybank sajtótájékoztatóján Frankfurtban, 2021. április 22-én. Fotó: Adrian Petty/ECB

A banki hitelállomány általános minősége egyelőre rendben van, de a hitelkockázatok később is jelentkezhetnek, ami a rossz hitelek miatti céltartalékok megemelésére kényszerítheti a bankokat, ennek korai jelei pedig egyre inkább láthatóak – jegyzi meg a jelentés.

A teljes cikk angol nyelven a Capital.com oldalán olvasható.

Próbálja ki a tőzsdei kereskedést a Capital.com-nál!
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.  
Kockázati figyelmeztetés
Az ezzel a szolgáltatóval CFD-kereskedelmet folytató lakossági befektetők 78,77%-a veszteséget szenved. Gondolja át, hogy megéri-e megkockáztatnia a veszteséget. A különbözeti (CFD) ügyletekkel folytatott kereskedés kockázatos, és adott esetben a befektetett tőke teljes egészét is elveszítheti. A lehetséges veszteség nagysága a letét összegére korlátozódik.
A határidős OTC-instrumentumokkal végzett tranzakciók kockázatosak, és nemcsak nyereséget, hanem veszteségeket is eredményezhetnek. A múltbeli nyereség nem garantálja a jövőbeli nyereséget. Vegye igénybe a Capital.com képzési szolgáltatásait a kockázatok megértéséhez, még mielőtt kereskedni kezdene.
A Capital Com (UK) Limited egy Angliában és Walesben 10506220 cégjegyzékszám alatt bejegyzett társaság. A vállalat tevékenységét a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Conduct Authority (FCA) engedélyezte és szabályozza 793714-es regisztrációs szám alatt.
A Capital Com SV Investments Limited egy HE 354252 cégjegyzékszám alatt bejegyzett ciprusi társaság. A vállalat a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) 319/17 szám alatt kibocsátott engedélye alapján és szabályozásának megfelelően folytatja tevékenységét. Capital Com SV Investments Limited, cégjegyzékszám: 354252, bejegyzett cím: 28 Octovriou 237, Lophitis Business Center II, 6. emelet, 3035, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Kína felhagy a zéró-Covid politikával

Kína szerdán bejelentette, hogy zéró-Covid politikájának két alappillére, a gyakori koronavírus-tesztek és a digitális egészségügyi kódok többé nem lesznek szükségesek a mindennapi élethez vagy az országon belüli utazáshoz. Ez jelentős enyhítés a korábbi szigorú korlátozásokhoz képest, amelyek ellen az elmúlt hetekben országszerte több mint egy tucat városban tiltakoztak.

Read More »