A brit felnőttek több mint 70 százaléka megkapta az első oltást

A szerdán ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 70 százaléka megkapta a koronavírus elenni oltás első dózisát, és csaknem 40 százaléknak mindkét adagot beadták.

Boris Johnson miniszterelnök a londoni alsóház szerdai vitanapján kijelentette: az eddigi vizsgálatok alapján egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, hogy a forgalomban lévő vakcinák az új koronavírus-variánsok, így a főleg Északnyugat-Angliában terjedő indiai változat ellen is védelmet nyújtanak. Johnson ugyanakkor arra intette a külföldre készülőket, hogy ne vakációzzanak olyan országokban, amelyek a külföldi utazásokra e hét elején életbe léptetett új szabályozás alapján a sárga kategóriába kerültek. Jelenleg ebben a kategóriában van Magyarország is csaknem az összes többi EU-tagállammal együtt.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti adatismertetése szerint a koronavírus elleni oltás első dózisából eddig 36 985 505-en részesültek, közülük 20 870 453-an a második adagot is megkapták. Ez azt jelenti, hogy a brit felnőttek 70,2 százalékát már beoltották a koronavírus elleni vakcina első adagjával, 39,6 százalék pedig mindkét dózist megkapta. A brit kormány oltási menetrendjének célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az első oltási dózist.

A szaktárca szerdai adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte hárman haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Ilyen alacsony napi halálozási számot tavaly nyár óta nem mértek Nagy-Britanniában.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a koronavírus indiai variánsát országszerte eddig 2967 esetben azonosították szűrővizsgálatokkal. Hancock is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az eddigi vizsgálatok alapján a jelenleg használatos vakcinák hatékonyak a hivatalosan B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott indiai koronavírus-variánssal szemben.

Hancock bejelentette azt is: júniusban – a világon először – kísérleti oltási program indul Nagy-Britanniában annak kiderítésére, hogy három oltási dózis beadásával még tovább lehet-e növelni a vakcinák hatékonyságát, különösen az új koronavírus-variánsokkal szemben. A programot irányító Southamptoni Egyetem háromezer olyan önkéntes jelentkezését várja, akik már decemberben vagy januárban megkapták az első oltási dózist.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »