Netanjahu újabb választásokra törekszik

Nyolc és fél órás nyugalom után ismét kiújultak a rakétatámadások Izrael ellen – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Este héttől csütörtök reggel 7-ig mintegy 70 rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai övezetből, ami az előző napokhoz képest jelentős csökkenést mutat, miközben az izraeli hadsereg is kevésbé intenzíven támadta az előző éjszakákhoz képest elsősorban a “Gázai metrót”, a Hamász alagúthálózatát.

Egyiptomi közvetítéssel tűzszüneti tárgyalások folynak, melyekről az Al-Ahbar című libanoni újság azt jelentette, hogy Izrael közeledik a nyugalom helyreállításához, s ezen cél elérésében döntő jelentőségűek a közeljövő történései.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász a lap szerint ragaszkodik ahhoz, hogy elfogadják a Jeruzsálemmel és a Gázai övezetben folytatott támadásokkal kapcsolatos feltételeit, ellenkező esetben a szervezet képes folytatni a támadásokat, s jelentős és fájdalmas csapásokat mérhet Izraelre.

A Maárív című izraeli újság hírportálja a jobboldali Likud párt meg nem nevezett forrásaira hivatkozva csütörtökön azt írta, hogy a tíznapos gázai harcok után a Likudban olyan hangokat lehet hallani, amelyek kétségbe vonják a párt elnökének, Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a politikai irányát.

Netanjahu a gázai hadművelettel arra játszik, hogy időt húzzon, amíg a Van Jövő (Jes Atíd) párt elnökénél, Jaír Lapidnál van a kormányalakítási megbízás, anélkül, hogy valódi terve lenne” – mondta a lapnak a Likud párt egyik vezető politikai tanácsadója. “Netanjahu az ötödik választások felé siet, és túszul ejti az országot. Naftali Bennetnek, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt elnökének az összeomlása (kivonulása az ellenzéki kormányról folytatott tárgyalásokról) lendületet adott számára, de a Likudon belüli támogatása gyengül” – vélekedett a meg nem nevezett forrás a Maárívnak.

A lap szerint a jobboldali tömb más tényezői is úgy vélik, hogy Netanjahu újabb választásokra törekszik, amelyekben szerinte jobb helyzetbe kerül a Hamásszal lezajlott konfrontációt követően. “Arra épít, hogy a Jobbra pártot felszámolta” – közölték a Likud párt illetékesei a lappal. “Téved, aki azt gondolja, hogy a jobboldal elfordul Netanjahutól. A miniszterelnököt szilárdan támogatják a jobboldali blokkban” – idéz egy másik forrást a Maárív.

Jaír Lapidnak még csaknem két hete maradt a hadműveletek idején szünetelő koalíciós tárgyalásokra, miután május 5-én Reuven Rivlin államfőtől 28 napot kapott a kormányalakításra, miután Benjámin Netanjahunak nem sikerült kormányt alakítania.

Izraelben tárgyal Heiko Maas német külügyminiszter

Izraelbe érkezett “szolidaritási látogatásra” Heiko Maas német külügyminiszter – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál csütörtökön. A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter üdvözölte német kollégáját, és köszönetet mondott neki a “szolidaritási látogatásért”.

Askenázi háláját fejezte ki Németország kormányának az Izraelnek nyújtott támogatásért és a Hamász terrorjának elítéléséért, valamint Izrael önvédelemhez való jogának hangsúlyozásáért a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezettel folyó rakétaháború 11. napján.

Szintén Izraelbe várják csütörtökön a Cseh Köztársaság és Szlovákia külügyminisztereit, Jakub Kulhaneket és Ivan Korcokot. A külföldi külügyi vezetők meglátogatnak a Hamász rakétatüze sújtotta helyszíneket, és tájékoztatást kapnak izraeli biztonsági tisztviselőktől.

A nap folyamán várhatóan  találkoznak Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, Reuven Rivlin államfővel és Beni Ganz védelmi miniszterrel is.

Forrás: MTI/Instagram

Friss hírek