Mi vezetett a jelenlegi anarchikus helyzethez Izraelben?

Az izraeli-palesztin konfliktus hétfő este kezdődött rakétaháborúhoz vezető elmérgesedésének krónikája az idei ramadán böjti hónapban.

A palesztin tiltakozások a ramadán előestéjén, április 12-én kezdődtek, amikor a rendőrség nem engedélyezte, hogy a palesztinok a Kelet-Jeruzsálem óvárosában lévő Damaszkuszi kapu lépcsőjén üljenek. Az iszlám szent hónapjában gyakori éjszakai tömeges összejövetelek után a nem hivatalos jeruzsálemi hagyomány szerint a hívők ezrei szoktak ülni ezen a helyen.

A palesztin fiatalok százai – a sajtóban megjelent riportok tanúsága szerint – megaláztatásként élték meg a rendőrség tiltását, s fokozatosan egyre erőszakosabbá váltak a tüntetések. Kődobálásokkal, petárdákkal, majd a konfliktus elfajulásával Molotov-koktélokkal támadták a rendfenntartókat.  A rendőrség is egyre súlyosabb tömegoszlató eszközöket vetett be:  villanógránátokat, vízágyúkat, lovasrendőröket, majd gumilövedékeket és letartóztatásokat.

 • Április 15-én palesztin tizenévesek feltöltöttek egy videót a TikTok megosztó oldalra, amelyen a jeruzsálemi villamoson pofoncsapnak két ultraortodox zsidó fiatalt. A felvétel felháborodást keltett az izraeli oldalon, később elfogták az elkövetőket.
 • Április 16-án több tízezer, imádkozni vágyó muzulmánt nem engedtek be az első pénteki ramadán-imára a Jeruzsálem óvárosában található Al-Aksza mecsethez, az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyéhez, ahol tízezer főre korlátozták az imádkozók számát.
 • Április 18-19-én a Tel-Aviv melletti, arabok és zsidók által vegyesen lakott Jaffón is tüntetések kezdődtek, amelyek közvetlen kiváltó oka egy helyi épület zsidó vallási intézménynek történő eladása miatti vita volt.
 • Április 19-én több mint 100 palesztin megsebesült, amikor  a szélsőséges zsidó Lehava nevű szervezet menetet tartott Jeruzsálemben a “zsidó méltóság helyreállítása” jelszavával. “Halált az arabokra!” skandálták, összecsaptak a rendőrökkel, arabokat és baloldali ellentüntetőket bántalmaztak.
 • Április 23-24-én rakétákat lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, de ezeket a Vaskupola légvédelmi rendszer kivédte. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat mért gázai katonai célpontokra, egyik oldalon sem történt sebesülés vagy jelentős anyagi kár.
 • Április 25-én a rendfenntartók megszüntették a tiltást a damaszkuszi kapunál, a palesztinok ismét leülhettek a lépcsőkre, két hét után először.
 • Április 29-én Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette a május 22-re meghirdetett palesztin parlamenti választások elhalasztását. Abbász Izraelt hibáztatta, miszerint bizonytalan volt, hogy meg lehet-e tartani a voksolást az 1967-ben Jordániától elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben. A Hamász is Izraelt okolta.
 • Május 2-án fegyveres merénylet történt Ciszjordániában a Tapuah kereszteződésben. Két izraeli megsebesült, s később egyikük belehalt sebesülésébe. Aznap izraeli biztonságiak agyonlőttek egy 60 éves palesztin nőt, aki katonákat próbált megkéselni.
 • Május 5-én lelőttek egy 16 éves palesztin fiatalt Nablusz közelében  a ciszjordániai Odla faluban kitört összecsapásokban. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász katonai szárnyának vezetője, Mohammed Def figyelmeztette Izraelt, hogy figyelemmel kísérik a Jeruzsálem Sejk Dzsarra  negyedében tervezett kilakoltatásokat, és Izrael súlyos árat fizet, ha nem áll le az agresszió. Másnap újraindították a gyújtóléggömbök eregetését a gázai övezet határánál.
 • Május 7-én izraeli katonák lelőttek három, őrhelyükre támadó palesztin fegyverest Ciszjordánia északi részén, Dzsenin mellett. Aznap képviselői irodát állított fel Sejk Dzsarrában Itamár Ben-Gvir, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű, szélsőségesen nacionalista és arabellenes, a hírhedt Meir Kahane rabbi tanításait követő párt elnöke. Este villanógránátokkal oszlatták szét a Templomhegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra behatoló rohamrendőrök az esti ima után az Al-Aksza mecsetnél tüntető, s a biztonságiakat kövekkel, vizes palackokkal és székekkel dobáló palesztinokat.  Az összecsapásokban 53 imádkozó és három rendőr megsebesült.
 • Május 8-án, szombaton az Al-Aksza mecsetnél folytatott késő esti imádkozás végeztével az óváros Kelet-Jeruzsálem felé vezető Damaszkuszi kapujánál összecsapások törtek ki a palesztinok és az izraeli rendőrök között, melyekben mintegy kilencven palesztin megsebesült, döntő többségük könnyebben, de 16-an kórházi ellátásra szorultak.

Szerdáról csütörtökre virradóra is újabb rakétahullámot lőttek a Gázai övezetből Izrael déli és középső részére

A gázai egészségügyi minisztérium legalább 83 halottról számolt be az erőszakhullám hétfői kezdete óta.

Már második éjszaka szólaltak meg a légvédelmi szirénák Izrael déli és középső részén is, a Gázai övezetet uraló szélsőséges iszlamista szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád a jelentések szerint rakétákkal lőttek civil településeket.

A rakétaháború miatt az izraeli hatóságok lezárták a tel-avivi Ben Gurion repülőteret, az Izraelbe tartó gépeket átirányítják az Eilathoz közeli Ilan Ramon reptérre.

Az Izraelre kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát elfogják a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de éjjel Petah-Tikván közvetlen találat ért két épületet, melyekben többen könnyebben megsebesültek.

Az izraeli hadsereg a rádió jelentése szerint újult erőkkel támadta csütörtökön a gázai katonai célpontokat, és a Hamász és az Iszlám Dzsihád hadi létesítményei mellett megkezdték a kormányzati célpontok lövését is. A katonai szóvivő szerint már sikerült nagyrészt megsemmisíteni a gázai fegyvergyártó létesítményeket.

Beni Ganz védelmi miniszter bejelentette, hogy tíz tartalékos határrendészeti egységet mozgósít a vegyesen lakott településeken a rend helyreállítása érdekében. Ganz azt is közölte, hogy a katonai alakulatokat nem fogják az izraeli városokban a rend felügyeletére bevetni, mert ezt a törvények nem teszik lehetővé.

Cahi Hanegbi, a kormányzó Likud politikusa anarchiának nevezte csütörtök reggel a katonai rádióban a szerda este történt zavargásokat, és felszólította a rendőrséget a rend helyreállítására.

https://www.instagram.com/p/COtJOPJntHM/
 • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »