Mi vezetett a jelenlegi anarchikus helyzethez Izraelben?

Az izraeli-palesztin konfliktus hétfő este kezdődött rakétaháborúhoz vezető elmérgesedésének krónikája az idei ramadán böjti hónapban.

A palesztin tiltakozások a ramadán előestéjén, április 12-én kezdődtek, amikor a rendőrség nem engedélyezte, hogy a palesztinok a Kelet-Jeruzsálem óvárosában lévő Damaszkuszi kapu lépcsőjén üljenek. Az iszlám szent hónapjában gyakori éjszakai tömeges összejövetelek után a nem hivatalos jeruzsálemi hagyomány szerint a hívők ezrei szoktak ülni ezen a helyen.

A palesztin fiatalok százai – a sajtóban megjelent riportok tanúsága szerint – megaláztatásként élték meg a rendőrség tiltását, s fokozatosan egyre erőszakosabbá váltak a tüntetések. Kődobálásokkal, petárdákkal, majd a konfliktus elfajulásával Molotov-koktélokkal támadták a rendfenntartókat.  A rendőrség is egyre súlyosabb tömegoszlató eszközöket vetett be:  villanógránátokat, vízágyúkat, lovasrendőröket, majd gumilövedékeket és letartóztatásokat.

 • Április 15-én palesztin tizenévesek feltöltöttek egy videót a TikTok megosztó oldalra, amelyen a jeruzsálemi villamoson pofoncsapnak két ultraortodox zsidó fiatalt. A felvétel felháborodást keltett az izraeli oldalon, később elfogták az elkövetőket.
 • Április 16-án több tízezer, imádkozni vágyó muzulmánt nem engedtek be az első pénteki ramadán-imára a Jeruzsálem óvárosában található Al-Aksza mecsethez, az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyéhez, ahol tízezer főre korlátozták az imádkozók számát.
 • Április 18-19-én a Tel-Aviv melletti, arabok és zsidók által vegyesen lakott Jaffón is tüntetések kezdődtek, amelyek közvetlen kiváltó oka egy helyi épület zsidó vallási intézménynek történő eladása miatti vita volt.
 • Április 19-én több mint 100 palesztin megsebesült, amikor  a szélsőséges zsidó Lehava nevű szervezet menetet tartott Jeruzsálemben a “zsidó méltóság helyreállítása” jelszavával. “Halált az arabokra!” skandálták, összecsaptak a rendőrökkel, arabokat és baloldali ellentüntetőket bántalmaztak.
 • Április 23-24-én rakétákat lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, de ezeket a Vaskupola légvédelmi rendszer kivédte. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat mért gázai katonai célpontokra, egyik oldalon sem történt sebesülés vagy jelentős anyagi kár.
 • Április 25-én a rendfenntartók megszüntették a tiltást a damaszkuszi kapunál, a palesztinok ismét leülhettek a lépcsőkre, két hét után először.
 • Április 29-én Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette a május 22-re meghirdetett palesztin parlamenti választások elhalasztását. Abbász Izraelt hibáztatta, miszerint bizonytalan volt, hogy meg lehet-e tartani a voksolást az 1967-ben Jordániától elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben. A Hamász is Izraelt okolta.
 • Május 2-án fegyveres merénylet történt Ciszjordániában a Tapuah kereszteződésben. Két izraeli megsebesült, s később egyikük belehalt sebesülésébe. Aznap izraeli biztonságiak agyonlőttek egy 60 éves palesztin nőt, aki katonákat próbált megkéselni.
 • Május 5-én lelőttek egy 16 éves palesztin fiatalt Nablusz közelében  a ciszjordániai Odla faluban kitört összecsapásokban. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász katonai szárnyának vezetője, Mohammed Def figyelmeztette Izraelt, hogy figyelemmel kísérik a Jeruzsálem Sejk Dzsarra  negyedében tervezett kilakoltatásokat, és Izrael súlyos árat fizet, ha nem áll le az agresszió. Másnap újraindították a gyújtóléggömbök eregetését a gázai övezet határánál.
 • Május 7-én izraeli katonák lelőttek három, őrhelyükre támadó palesztin fegyverest Ciszjordánia északi részén, Dzsenin mellett. Aznap képviselői irodát állított fel Sejk Dzsarrában Itamár Ben-Gvir, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű, szélsőségesen nacionalista és arabellenes, a hírhedt Meir Kahane rabbi tanításait követő párt elnöke. Este villanógránátokkal oszlatták szét a Templomhegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra behatoló rohamrendőrök az esti ima után az Al-Aksza mecsetnél tüntető, s a biztonságiakat kövekkel, vizes palackokkal és székekkel dobáló palesztinokat.  Az összecsapásokban 53 imádkozó és három rendőr megsebesült.
 • Május 8-án, szombaton az Al-Aksza mecsetnél folytatott késő esti imádkozás végeztével az óváros Kelet-Jeruzsálem felé vezető Damaszkuszi kapujánál összecsapások törtek ki a palesztinok és az izraeli rendőrök között, melyekben mintegy kilencven palesztin megsebesült, döntő többségük könnyebben, de 16-an kórházi ellátásra szorultak.

Szerdáról csütörtökre virradóra is újabb rakétahullámot lőttek a Gázai övezetből Izrael déli és középső részére

A gázai egészségügyi minisztérium legalább 83 halottról számolt be az erőszakhullám hétfői kezdete óta.

Már második éjszaka szólaltak meg a légvédelmi szirénák Izrael déli és középső részén is, a Gázai övezetet uraló szélsőséges iszlamista szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád a jelentések szerint rakétákkal lőttek civil településeket.

A rakétaháború miatt az izraeli hatóságok lezárták a tel-avivi Ben Gurion repülőteret, az Izraelbe tartó gépeket átirányítják az Eilathoz közeli Ilan Ramon reptérre.

Az Izraelre kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát elfogják a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de éjjel Petah-Tikván közvetlen találat ért két épületet, melyekben többen könnyebben megsebesültek.

Az izraeli hadsereg a rádió jelentése szerint újult erőkkel támadta csütörtökön a gázai katonai célpontokat, és a Hamász és az Iszlám Dzsihád hadi létesítményei mellett megkezdték a kormányzati célpontok lövését is. A katonai szóvivő szerint már sikerült nagyrészt megsemmisíteni a gázai fegyvergyártó létesítményeket.

Beni Ganz védelmi miniszter bejelentette, hogy tíz tartalékos határrendészeti egységet mozgósít a vegyesen lakott településeken a rend helyreállítása érdekében. Ganz azt is közölte, hogy a katonai alakulatokat nem fogják az izraeli városokban a rend felügyeletére bevetni, mert ezt a törvények nem teszik lehetővé.

Cahi Hanegbi, a kormányzó Likud politikusa anarchiának nevezte csütörtök reggel a katonai rádióban a szerda este történt zavargásokat, és felszólította a rendőrséget a rend helyreállítására.

 • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »