13 éves csúcsra ugrott az amerikai infláció

Az amerikai tőzsdék már kedden is veszteséggel zártak az inflációs aggodalmak miatt, amit a szerdai nyitás előtt közzétett áprilisi inflációs adatok meg is erősítettek. 

Áprilisban 4,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, 13 éve, 2008 szeptembere óta a legnagyobb mértékben, egyben bőven meghaladva a 3,6 százalékos elemzői várakozásokat is. Márciusban még 2,6 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke. A maginfláció 3,0 százalékkal emelkedett áprilisban a márciusi 1,6 százalék után a várt 2,3 százalék helyett.

Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hónapok óta azt kommunikálja, hogy csak ideiglenes megugrást vár az inflációban és monetáris politikáját a munkaerőpiaci folyamatokhoz igazítja – azaz az infláció ideiglenes megugrása miatt nem tervez monetáris szigorítást – ,  a vártnál meredekebben növekedést mutató inflációs adatra 1,69% közelébe emelkedett a tízéves amerikai kötvényhozam, a tőzsdeindexek pedig jelentős veszteséget mutatnak: a Dow Jones jelenleg 1,25%-os mínuszban, a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq pedig 2,12%-os mínuszban forog.

Az olajár emelkedett szerdán az amerikai nyersolajkészletek 2,5 millió hordós múlt heti csökkenésére reagálva. Az IEA nemzetközi energiaügynökség (International Energy Agency) havi jelentésében a második negyedévtől a termelést meghaladó keresletet jelzett előre az idei évre. A WTI nyersolaj hordónként 66,32 dolláron 1,35%-os pluszban jár, a Brent típusú olaj ára pedig 69,50 dollárnál, 1,3%-os nyereséget mutat.

Az inflációs adatok fellendítették a dollár árfolyamát is, a főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár index (USDIDX) az előző napi tíz heti mélypontról 0,6 százalékkal 90,7 pontra emelkedett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / XTB

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »