Dollárgyengülést hozott Jerome Powell sajtótájékoztatója

Enyhe indexemelkedéssel indították a napot az európai tőzsdék, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton és megerősítette, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően folytatja eszközvásárlásait is. 

Szerdán nagy ingadozások után többségében nyereséggel zártak az európai tőzsdék, elsősorban a kedvező vállalati eredménybeszámolók hatására. A legnagyobb mértékben a banki papírok erősödtek szerdán, az ágazati index 1,5 százalékkal emelkedett. ami annak volt köszönhető, hogy a Deutsche Bank hét éve a legnagyobb nyereségét jelentette az első negyedévre. A bank részvénye több mint 10 százalékkal emelkedett. A Lloyds Banking Group részvénye szintén a várakozáson felüli nyereségnek köszönhetően ért el 3,5 százalékos erősödést.

Az amerikai tőzsdék viszont kisebb veszteséggel zártak szerdán, annak ellenére is, hogy a Fed nem tett semmilyen utalást egy esetlegesen közelgő monetáris szigorításra. A Fed a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó dollárkamaton és megerősítette, hogy az eddig folytatott gyakorlatnak megfelelően és keretösszeggel folytatja eszközvásárlásait is a gazdaság élénkítésének céljából  – annak ellenére is, hogy már emelkedésnek indult az infláció és a gazdasági teljesítmény is növekedést mutat.

A Powell tegnap esti sajtótájékoztatóján elhangzott információk hatására gyengülésnek indult a dollár, az euróval szembeni árfolyama ma hajnalban már megközelítette az 1,2150-es szintet, ami nyolc hetes dollármélypontot jelent. A dollár árfolyamának több devizával szembeni mozgását mutató dollár-index a Fed laza monetáris politikájának folytatása miatt 9 heti mélypontot ért el, a 90,50-es szint alatt is járt.

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »