Jelentősen csökkent a várható élettartam az USA-ban

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) friss adatai szerint megdöbbentő mértékben, egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest.

A várható élettartam az amerikaiaknál a tavalyi év első felében 77,8 év volt, egy évvel kevesebb a 2019-es 78,8-nál. A beszámoló szerint a csökkenést a járvány tavaszi halálozási hulláma okozta.

A fogyatkozás a kisebbségek tagjait érintette legsúlyosabban: az afroamerikaiak csaknem három, a spanyolajkúak pedig két évet vesztettek a 2019-es várható élettartamukhoz képest – derült ki a CDC csütörtöki becsléséből.

„Ez óriási visszaesés, egészen a második világháborúig vissza kell tekintenünk, hogy ilyen hanyatlással találkozzunk” – mondta Robert Anderson, a központ egyik szakembere.

A várható élettartam csökkenése arra utal, hogy rosszul kezeljük a járványt – vélekedett Otis Brawley, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi professzora. „A koronavírus jobban rombolt minket, mint bármely más országot. Mi adjuk a világ népességének 4 százalékát, a koronavírus okozta haláleseteknek viszont több mint 20 százalékát” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / Politico / CDC

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »