Elnökváltás és erőszakos tüntetéshullám – így telt az elmúlt egy hét Peruban

Vasárnap, mindössze öt hivatalban töltött nap után lemondott Peru ideiglenes elnöke, Manuel Merino. Döntését a csaknem egy hétig tartó tüntetéshullám következtében hozta meg. De lássuk, mi történt az elmúlt egy hétben a latin-amerikai országban.

November 9. – A gazdasági és egészségügyi válság közepette Peru politikai válságba süllyedt; a perui kongresszus állítólagos korrupciós vádak eredményeként, “erkölcsi alkalmatlanság” miatt eltávolította a hatalomból Martín Vizcarra elnököt. 130 képviselőből 68-nak szintén korrupciós vádakkal kell szembenéznie. A vádak alátámasztására semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre.

November 10. – Vizcarra helyett egy sokak által nem kedvelt, Manuel Merino nevű kongresszusi képviselő lépett hivatalba Peru új elnökeként, mindössze 5 hónappal az új választások előtt. Ennek következtében peruiak százai vonultak az utcákra, hogy békésen tiltakozzanak a lépés ellen, amely által szerintük a törvényhozók a saját markukba akarják kaparintani a hatalmat.

November 11-13. – A tüntetések napról napra egyre nagyobbra duzzadtak, egyre többen fejezték ki elégedetlenségüket. Ezzel párhuzamosan a demonstrációk többször erőszakba torkolltak; a tüntetőket egyre több rendőri erőszak érte, könnygázt és gumilövedékeket vetettek be ellenük.

https://www.instagram.com/p/CHpNuIsjV9U/

November 14. – Az elmúlt évtizedek legnagyobb megmozdulását tartották meg az országban: az emberek felvonultak, táncoltak, a nemzeti himnuszt énekelték, és arra szólították fel Merinót, hogy mondjon le az elnöki tisztségről. Ahogy nőtt a feszültség, a rendőrök most is egyre erőszakosabban léptek fel, aminek következtében két fiatalember életét vesztette, 112-en megsérültek, 40 ember pedig eltűnt. Órákkal az erőszakos rendőri intézkedések után 13 miniszter kilépett, és lemondásra szólították fel az elnököt.

November 15. – Manuel Merino mindössze öt nap után lemondott. A peruiak feketébe öltözve vonultak az utcákra; igazságot és demokratikus átmenetet követelnek a kormánytól. Egyelőre nem tudni, hogy ki lehet majd az új elnök, Merino azonban kiemelte, hogy nem fog hatalmi vákuumot” hagyni maga mögött.

https://www.instagram.com/p/CHpVx32HymC/

Merino kevesebb mint öt év alatt Peru harmadik elnöke volt. Vizcarra 2018-ban lépett hivatalba, miután Pedro Pablo Kuczynski korábbi elnök korrupciós vádak és a közelgő felelősségre vonás közepette lemondott tisztségéről. Vizcarra Kuczynski alelnöke volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Instagram / CNN / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »