A Moody’s már pénzügyi válságra számít Törökországban

Leminősítette Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-osztályzatát a Moody’s Investors Service, mindenekelőtt a belső és külső finanszírozási mutatók romlásával indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „B1”-ről egy fokozattal „B2”-re rontotta a török szuverén adósságkötelezettségek besorolását, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A „B2” államadós-osztályzat hat fokozattal marad el a „Baa3” besorolástól, amely a Moody’s minősítési módszertanában a befektetési ajánlású kategória alapszintje.

A török besorolás leminősítésének indoklása szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy Törökország külső sebezhetőségei fizetési mérleg válsággá fajulnak. A Moody’s kiemelte, hogy a török devizatartalékok évek óta apadnak bruttó és nettó bázison számolva egyaránt, és mára – a hazai össztermék (GDP) arányában mérve – több évtizedes mélypontra süllyedtek.

Az aranykészletek nélkül számolt bruttó devizatartalék jelenleg 44,9 milliárd dollár, több mint 40 százalékkal alacsonyabb az idei év elején mért szintnél – áll a hitelminősítő elemzésében.

A devizatartalékot a török jegybank a líra védelmében apasztja, de totálisan sikertelenül. A török deviza gyakorlatilag egy évtizede folyamatosan gyengül, a dollárral szemben már a 7,47-es szintnél jár az árfolyam, miközben 2019 őszén még az 5,8-as szint körül mozgott.

Forrás: xStation

A Moody’s előrejelzése szerint ebben a helyzetben Törökország külső sebezhetőségi indikátora (EVI) a tavalyi 263 százalékról 2021-ben 409 százalékra emelkedik. A Moody’s által alkalmazott EVI kockázatjelző mutató a rövid futamidejű külső adósságok, az éppen lejáró közép- és hosszú futamidejű adóssághányad és a nem rezidens tulajdonosok kezén lévő bankbetét-követelések összegét méri a hivatalos devizatartalékokhoz.

A cég hangsúlyozta: minél alacsonyabbra süllyednek a bruttó és a nettó tartalékok, annál valószínűbbé válik, hogy Törökországban komoly gazdasági felfordulással fenyegető súlyos fizetési mérleg válság alakul ki.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »