Erdogan célba vette a közösségi médiát

Törökország elnöke már elcsendesítette a független médiát, a kormánykritikus újságírókat eltávolította vagy éppen börtönbe záratta, az ország vezető  hírcsatornáit és újságait  – akárcsak a jegybankot és a pénzügyminisztériumot – pedig már baráti kezek irányítják. Most a közösségi oldalak megregulázása következik. 

Azt már kijelenthetjük, hogy a török jegybank elbukott: a jegybank vezetése tavaly nyáron került új kezekbe, mert a korábbi vezetés a líra gyengülését kamatemelésekkel próbálta ellensúlyozni, ez pedig nem nyerte el Erdogan tetszését. A kamatemeléseket ezután kamatcsökkentések követték, az addig sem túl fényesen teljesítő török líra pedig gyakorlatilag összeomlott.

A török líra árfolyama az euróval szemben, a török jegybankelnök leváltása óta eltelt időszakban. Forrás: xStation

Nagyságrendileg egy év alatt a dollárral szemben az 5,40 körüli szintekről mára 7,27-re (történelmi mélypontra) gyengült, ez 35%-os mínusz, az euróval szemben pedig ugyanebben az időszakban 6,10-ről 8,56-ra gyengült a török líra, ez mintegy 40%-os mínusz.

  • Előzmények:

Következnek a közösségi oldalak

A hatalom központosításának újabb lépését hozta a parlament július 29-i ülése, ahol egy olyan törvényt fogadtak el, amely kötelezi a nemzetközi közösségi média cégeket – mint például a Twitter vagy a Facebook – hogy engedelmeskedjenek a török hatóságok kérésének, ha azok bizonyos tartalmak eltávolítását kérik. Ezentúl a közösségi média szolgáltatóknak helyi képviselőket kell kinevezniük, akik 48 órán belül gondoskodnak a hatóságoknak nem tetsző tartalmak eltávolításáról. Azok, akik ennek nem tesznek eleget, a hirdetések letiltásával, 6 millió dollárig terjedő bírsággal és a sávszélesség akár 10%-osra történő korlátozásával néznek szembe – utóbbi gyakorlatilag ellehetetlenítené használatukat.

A kormányzat véleménye szerint a törvény csak a felhasználókat védi a dezinformálástól és attól, hogy kihasználják őket, az ellenzők szerint azonban a törvény az állami cenzúra újabb erőteljes eszköze lesz. A Freedom of Expression Association nevű jogi szervezet szerint Törökország már most is legalább 400 ezer weboldal elérését blokkolja, és több tartalomeltávolításra vonatkozó kérést intéz a Twitter és a Reddit felé, mint bármely más ország. Az új törvénnyel és a simulékony bírósági rendszerrel a kormányzat ezentúl még inkább rá fogja kényszeríteni a vállalatokat arra, hogy eltávolítsák a politikailag érzékeny tartalmakat, beleértve régebbi írásokat is – mondta Yaman Akdeniz ügyvéd.

“A cikkek el fognak tűnni az archívumokból. Megpróbálják majd kitörölni a múltat“ – figgyelmeztetett.

Mivel a főbb sajtóorgánumok már mind Erdogan szövetségesei és üzleti partnerei kezében vannak, így a nagy kormányzati szerződések miatt eleve nem tekinthetők függetlennek, és nem adnak teret az ellenzéki hangoknak, az egyet nem értés a közösségi platformokra szorult. Most ennek is vége.

A teljes cikk az Economist oldalán, ingyenes regisztráció mellett olvasható.

Forrás: The Economist / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »