Gazdasági csapdába kerül Törökország a járvány miatt

Törökországban viszonylag lassan indult terjedésnek a koronavírus-járvány, de áprilisban lendületet vett a fertőzések számának emelkedése, ami a már eddig is gondokkal küzdő török gazdaságot még mélyebbre taszíthatja. A török líra zuhan, a devizatartalékok vészesen apadnak, munkanélküliség már januárban is 14 százalékos volt.  

Törökországban április elején kezdtek több ezres nagyságrendben nőni a koronavírusos esetek, április 4-én érték el a 3000-es napi értéket, április 8-án pedig a napi 4000-es számot haladták meg. miközben továbbra sincsenek komolyabb korlátozások a 82 milliós országban, egyelőre csak hétvégére zártak be a boltok Isztambulban és 30 további városban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Lassan eléri a kétmilliót a koronavírusos esetek száma a világban

Erősödik a gyanú, hogy a koronavírus nem természetes eredetű

A járvány elkerülhetetlen hatásai – turizmus eltűnése, kisebb gazdasági aktivitás – viszont egy eleve rossz állapotban lévő Törökországot érnek el: a török líra két éve szinte szünet nélkül gyengül, magas az államadósság, a devizatartalékok apadnak, a munkanélküliség pedig már januárban, a járvány kitörése előtt is 14%-on állt – és persze árhatóan tovább növekszik.

Megkezdődött a devizaügyletek korlátozása

Ezen a héten hétfőn pedig Erdogan egy újabb riasztó lépést tett, korlátozta a külföldiek devizaügyleteit az offshore piacon, ami elvileg azt szolgálná, hogy csökkenjen a lírára nehezedő eladási nyomás, de persze ezzel ellentétes hatást ért el, mert a befektetők még jobban megijedtek.

A török líra a dollárral és az euróval szemben brutálisan gyengül, tavaly nyáron még nagyságrendileg 5,5 lírát kellett adni egy dollárért, ma már 6,87-nél jár az árfolyam, annak ellenére, hogy a török jegybank próbálja tompítani az esést a devizatartalékok felhasználásával.

Ennek eredményeként viszont az aranykészleten kívüli devizatartalék értéke 77,4 milliárd dollárra csökkent február végére, miközben az országgal szemben devizában fennálló, 2020-ban esedékes követelések becsült értéke 170 milliárd dollár.

A teljes cikk a CNBC oldalán, angol nyelven elérhető.

Tovább olvasom →

Forrás: CNBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »