Erdogan leváltotta a török jegybank vezetőjét

Felmentették a török központi bank kormányzóját, Murat Cetinkayát szombaton – az erről szóló elnöki rendelet a hivatali közlönyben jelent meg. Helyét Murat Aysal, a jegybanki kormányzó eddigi helyettese vette át.

Hivatalos magyarázatot nem adtak a lépésre, de az utóbbi hetekben a piacok már számoltak a lehetőséggel, hogy eltávolítják Cetinkayát, aki nem volt hajlandó kamatot csökkenteni. A jegybank szombaton közzétett közleményében leszögezte, hogy továbbra is független intézményként működik, és az új kormányzó fő célként az árstabilitás fenntartására összpontosítja tevékenységét.

Cetinkaya 2016 áprilisában került a jegybank élére. Az utóbbi hónapokban elmélyült a véleménykülönbség a kormány és a jegybank vezetője között arról, hogy milyen eszközökkel küzdjenek a gazdaság hanyatlása, a török líra árfolyamának volatilitása és a magas infláció ellen.

Rászánta magát a kamatemelésre a török jegybank

Recep Tayyip Erdogan török államfő régóta sürgeti, hogy a jegybank csökkentsen kamatot a gazdaság élénkítésére. Bár a török gazdaság az idei első negyedévben kilépett a recesszióból, a kilátások borúsak maradtak.

Erdogan a török nép segítségével állítaná meg a líra mélyrepülését

Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama tavaly nyáron történelmi mélypontra csökkent a török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására. A török líra a tavalyi 30 százalék után idén, az év eleje óta újabb 9 százalékkal gyengült az amerikai-török kapcsolatok feszültségei és belpolitikai okok miatt.

Az infláció is probléma

Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme, de még így is 15,7 százalékon állt a pénzromlás éves összevetésű üteme. Az infláció tavaly június óta sorra 15 éves csúcsokat döntött, a legrosszabb hónapban, októberben a 25 százalékot is meghaladta az ütem.

A jegybank monetáris tanácsa legutóbbi, júniusi ülésén nem változtatott az irányadó kamat szintjén, így az egyhetes repokamat a tavaly szeptemberi szinten, 24,00 százalékon maradt. Legközelebb július 25-én ül össze a testület.

Az elemzők mindeddig arra számítottak, hogy a jegybank júliusban elkezdi a kamatcsökkentési ciklust, és az év végére 21,50 százalékra viszi le az irányadó kamatot, a jegybanknál történő vezetőváltást is figyelembe véve azonban nem kizárt, hogy nagyobb és / vagy gyorsabb lesz a csökkentés üteme.

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »