Putyin ügyesen lavírozik Kína és India között

A kínai-orosz stratégiai kapcsolatok erősítését szorgalmazta Hszi Csin-ping kínai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetésében, mindössze öt nappal azután, hogy Moszkva jelentős védelmi megállapodást kötött Újdelhivel.

A CGTN kínai állami nemzetközi hírcsatorna beszámolója szerint Hszi hangsúlyozta: Kína kész tovább dolgozni Oroszországgal, hogy együtt ellenálljanak a „külső szabotázsnak és beavatkozásnak”, megvédjék saját nemzeti szuverenitásukat, biztonságukat és fejlődési, illetve közös érdekeiket.

A CGTN az orosz államfőt idézve azt írta: Oroszország határozottan támogatja Kína Hongkong nemzetbiztonságának védelmére irányuló erőfeszítéseit – utalva a Hongkongban múlt héten hatályba léptetett új nemzetbiztonsági törvényre, amely számos ország és nemzetközi szervezet bírálatát váltotta ki.

Putyin a tudósítás szerint Hongkong kapcsán azt is elmondta, hogy Moszkva ellenez mindenféle provokatív lépést, amely sértené Kína szuverenitását, a beszélgetés más pontjain pedig aláhúzta, hogy a két ország tiszteletben tartja egymás szuverenitását és biztonságát, határozottan kiáll egymás mellett, és közösen dolgozik a globális stratégiai stabilitás, valamint biztonság megóvásáért.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap mindazonáltal rámutat: a kínai-indiai határon a múlt hónapban ismét kipattant konfliktust követően Újdelhi a múlt hónapban hagyott jóvá egy 2,4 milliárd dollár értékű védelmi megállapodást Moszkvával.

Oroszország India legnagyobb fegyverbeszállítója, a két ország szoros kapcsolata még a hidegháború idejére nyúlik vissza. Az indiai sajtó tudósítása szerint Narendra Modi indiai miniszterelnök elsőként gratulált Putyinnak a múlt héten ahhoz a népszavazáshoz, amelynek eredményeként akár 2036-ig maradhat az elnöki székben. Putyin pedig arról biztosította az indiai kormányfőt, hogy erősíteni kívánja a két ország közötti stratégiai kapcsolatot.

Szerdai telefonbeszélgetésük során Hszi Csin-ping kitért arra is, hogy Kína a jövőben még intenzívebben fog együttműködni Oroszországgal a nemzetközi színtéren – így az ENSZ-ben is, – hogy közösen álljanak ki a hegemónia és az unilateralizmus ellen. Egy nappal korábban a két ország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) megvétózta a Szíriának szánt humanitárius segélyről szóló határozatot.

A SCMP rámutat: Hszi és Putyin ezt megelőzően utoljára májusban egyeztetett, egyes megfigyelők pedig enyhe változásokat érzékeltek a kínai-orosz kapcsolatokban. A múlt héten Oroszország pekingi nagykövetségét éles bírálatok érték kínai diplomaták, valamint internetfelhasználók részéről, miután közösségi oldalán megosztott egy videót Vlagyivosztok alapításának évfordulója alkalmából. A kikötővárost 1860-ban egy Kínától elfoglalt területen alapították, amelyet az ország a második ópiumháborúban a Nagy-Britanniától és Franciaországtól elszenvedett vereséget követően veszített el.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »