Kövekkel és botokkal harcoltak az indiai-kínai határvitában

India és Kína kulcsfontosságú szereplők a regionális és a globális stabilitás szempontjából, ezért az Európai Unió abban bízik, hogy mind az indiai, mind a kínai hatóságok folytatják a párbeszédet annak érdekében, hogy a közös határukon a közelmúltban kialakult feszültségre békés megoldást találjanak – közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Nyilatkozatában Borrell kiemelte, a párbeszéd folytatása elengedhetetlen a bizalom visszaállításához, valamint a béke és stabilitás megőrzéséhez a régióban. Kijelentette, az India és Kína közötti határkonfliktus aggasztó fejlemény. Az Európai Unió mindkét felet arra buzdítja, hogy gyakoroljon önmérsékletet és tegyen lépéseket a helyzet elmérgesedése ellen.

Az indiai és a kínai határőrség között a Himalája térségében kedden tört ki súlyos összetűzés, amelyben legalább húsz indiai katona életét vesztette, és indiai közlés szerint kínai oldalon is vannak halálos áldozatok, annak ellenére, hogy a Guardian sajtóbeszámolója szerint a felek “mindössze” botokkal és kövekkel harcoltak egymással, tűzfegyveres konfliktus nem alakult ki.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína csaknem egy magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, s ezért Indiához kell tartoznia.

A terület megszerzéséért Kína és India 1962-ben háborúzott egymással, a fegyveres konfliktus egy demarkációs vonal kialakításának tervével ért véget, melynek pontos vonalairól a felek azóta is vitatkoznak.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: éves mélypontján a DAX

Jelentős eladási hullám bontakozott ki a hét utolsó kereskedési napján az európai részvénypiacokon, a DE30 több mint 2%-kal került lejjebb és közel kétéves mélypontra jutott. Az eleve borús hangulatot a német BMI adatok rontották tovább.

Read More »