Részvénypiaci kommentár: mely szektorokat érinti leginkább a koronavírus?

A koronavírus domináns elem a piacok 2020 év eleji viselkedésére nézve, a járvány kitörése azzal a veszéllyel jár, hogy jelentősen visszaveti a kínai gazdaságot. Mivel azonban a kínai gazdaság igen nagy és a világgazdaságban is jelentős szerepet tölt be, így a járvány gazdasági hatása az egész világon érezhető lesz.

Az XTB e heti kommentárjában az S&P 500 azon ipari alindexeit tekintik át, amelyekre vonatkozóan a leginkább megváltoztak a piaci becslések a koronavírus kitörése óta.

Jelentősen módosultak az eredményvárakozások bizonyos ipari szektorokban

Bár a koronavírus első jeleit már 2019 decemberében észlelték Vuhanban, a piacok ekkor még nem igazán foglalkoztak az eseményekkel. A piacok figyelme a kínai holdújév kezdete előtti héten irányult a vírusra, amikor az ilyenkor szokásos tömeges belföldi turizmus azzal fenyegetett, hogy a járvány országosan is elterjed. (A belföldi népvándorlás végül a kínai kormány intézkedései nyomán nagyrészt elmaradt, a vasúti közlekedés például 67%-kal esett vissza.)

A 12 hónapos előretekintő iparági becslések változását megfigyelve képet kaphatunk arról, hogy mely szektorokra milyen hatással lehet a járvány, melyek nyerhetnek és melyek veszíthetnek a korábbi, járványmentes forgatókönyvekhez képest. Az eredmények egyes esetekben meglepőek lehetnek, íme az öt vezető és az öt leginkább lemaradó szektor az S&P 500 iparági csoportjaiból.

Forrás: Bloomberg

A beruházási javak, az autóipar és a nyersanyagrészvények a járvány vesztesei

Kezdjük azokkal a szektorokkal, ahol lefelé módosultak az előrejelzések. A negatív listát a beruházási javak, azaz a termelőeszközök piaca, az autóipar és a nyersanyagszektor nyitja. Ez nem lehet meglepetés, hiszen a nyersanyagárak nagyot zuhantak a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt, Kína a világ egyik legnagyobb autópiaca, a termelési eszközök piacának pedig azért nem tesz jót a járvány, mert Kína gyakorlatilag „a világ gyára” és egy kínai gazdasági lassulás hamar érezhető lenne külföldön is.

A teljes elemzés nyilvánosan elérhető az XTB weboldalán!
Tovább olvasom →
  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »