Trump finoman megfenyegette az észak-koreai vezért

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mindent elveszíthet, ha ellenséges magatartást tanúsít – írta Donald Trump amerikai elnök vasárnapi Twitter-bejegyzései egyikében.

Az amerikai elnök szerint Kim Dzsong Un „túlságosan okos és túlságosan is sokat veszíthet”, ha ellenségesen viselkedik. Utalva arra, hogy az észak-koreai vezető atomfegyver-mentesítési megállapodást írt alá szingapúri csúcstalálkozójukon, Donald Trump úgy fogalmazott: Kim Dzsong Un szerinte nem akarja elrontani különleges kapcsolatát az Egyesült Államokkal, és nem akar beavatkozni a jövő novemberi amerikai választásokba sem.

Mikroblog-bejegyzésében az elnök megemlítette: Észak-Koreának óriási gazdasági potenciálja van, de végre kell hajtania az atomfegyver-mentesítést, ahogyan azt ígérte. „A NATO, Kína, Oroszország, Japán és az egész világ egységes e témában” – szögezte le Trump.

Phenjan vasárnapra virradóra jelentette be, hogy „nagyon jelentős” rakétakísérletet hajtott végre az országnak azon a rakétatelepén, amelynek bezárására ígéretet tett a szankciók feloldásáért cserébe.

A CNN amerikai hírtelevízió ezt megelőzően, pénteken arról számolt be, hogy Észak-Korea feltételezhetően felújítja a rakétahajtóművek kipróbálását egyik kísérleti telepén. Elemzését a televízió a Planet Labs kaliforniai magánvállalat által műholdról készített felvételei alapján fogalmazta meg. Erről a Phenjantól 200 kilométerre északnyugatra fekvő Szohe kísérleti telepről soha nem indítottak interkontinentális ballisztikus rakétát, de rakétahajtóművek tesztelésére használták. Az elemzők szerint Phenjan rakétahajtóművet próbált ki.

Az USA felderítőgépet küldött a koreai határra

Folytatódnak az észak-koreai rakétatesztek

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eddig háromszor találkozott. 2018 júniusában tartották első csúcstalálkozójukat Szingapúrban. A 2019 februárjában Hanoiban tartott második csúcstalálkozójuk kudarccal végződött: Trump nem akart enyhíteni az Észak-Korea elleni szankciókon a javasolt atomfegyver-mentesítés megkezdéséért cserében. Idén június végén pedig a két Korea közötti demilitarizált övezetben fekvő Panmindzsonban folytattak rövid megbeszélést.

Szombaton Észak-Korea ENSZ-nagykövete, Kim Szong New Yorkban azt közölte, hogy a nukleáris leszerelés már nem szerepel az észak-koreai-amerikai tárgyalások napirendjén, és nincs többé szükség hosszas megbeszélésekre sem Phenjan és Washington között.

A nagykövet megjegyzésére Donald Trump szombaton Floridában újságíróknak úgy reagált: „majd meglátjuk, mi lesz Észak-Koreával”. Már szombaton úgy fogalmazott, hogy meglepné őt, ha Phenjan ellenségesen viselkedne, mert – mint mondta – „Kim Dzsong Un tudja, hogy választások előtt állok, nem hiszem, hogy ezzel (a nukleáris leszerelésről tett bejelentéssel) be akarna avatkozni”.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »