Folytatódnak az észak-koreai rakétatesztek

Észak-Korea csütörtökön kilőtt két azonosítatlan rakétát a Japán-tenger felé – jelentették hírügynökségek a dél-koreai hadsereg közlése alapján.

A dél-koreai vezérkar egyelőre nem pontosította, hogy hol csapódtak be a rakéták, csak azt, hogy Dél-Hamgjong tartományból lőtték ki őket a Koreai-félszigettől keletre lévő Japán-tenger felé.

Abe Sindzó japán miniszterelnök közölte, hogy országa védelmi minisztériumának megítélése szerint a kilövés veszélyt jelent Japánra, illetve a nemzetközi közösségre. Figyelik a helyzet alakulását, és folyamatosan kapcsolatban állnak szövetséges partnereikkel – tette hozzá.

Szöul, 2019. november 28.
Az Észak-Korea újabb rakétakísérletéről szóló híradást nézi egy nő a szöuli főpályaudvaron 2019. november 28-án.
MTI/AP/Ri Dzsin Man

Észak-Korea három nappal korábban tüzérségi gyakorlatot tartott a Dél-Koreával közös tengeri határ mentén fekvő egyik szigeten, egy vitatott hovatartozású területen. Szöul hevesen tiltakozott a lépés miatt.

Phenjan gyakorlatilag minden együttműködést felfüggesztett Szöullal, miután holtpontra jutottak a nukleáris tárgyalások Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Észak-Korea azt követeli szomszédjától, hogy a nemzetközi szankciókkal szembemenve indítsa újra a korábban felfüggesztett közös gazdasági projekteket, amelyek mentőövet jelenthetnének az ország romokban heverő gazdaságának.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa/Reuters/AP

Friss hírek