Konzervatív győzelem a bolgár önkormányzati választásokon

A kormányzó konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt jelöltjei nyerték vasárnap a polgármester-választás második fordulóját a bolgár fővárosban, Szófiában, illetve a két legnagyobb vidéki városban, Plovdivban és Várnában.

A központi választási bizottság a voksok teljes feldolgozottsága alapján közölte, hogy Szófiában a hivatalban lévő polgármester, Jordanka Fandakova megkezdheti negyedik mandátumát. Fandakova a leadott szavazatok 49,98 százalékát szerezte meg, míg a szocialisták és néhány más ellenzéki párt támogatását élvező legfőbb vetélytársa, a független Maja Manolova 45,13 százalékot kapott.

Manolova választási stábjában közölték: panasszal élnek, mert több tucat olyan esetről hallottak, hogy szavazatokat vásároltak vagy manipulálták a végeredményt, ráadásul az exit pollok és a megszámolt szavazatok között jelentős a különbség, ami ugyancsak arra enged következtetni, hogy meghamisították az eredményeket. Emellett a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért nevű párt vezetője, Musztafa Karadaja is kételyeit fejezte ki a választások legitimitásával kapcsolatban.

A választási bizottság eredményei szerint az ország második és harmadik legnagyobb városában, Plovdivban, illetve a fontos fekete-tengeri kikötővárosban, Várnában is a GERB párt polgármesterjelöltje nyerte a második fordulót.

Bojko Boriszov miniszterelnök pártja számos további városban szerezte meg a képviselő-testületek mandátumainak többségét az egy héttel korábbi első választási fordulóban, még ha nem is akkora fölénnyel, mint négy évvel korábban. A helyhatósági választások eredménye így megszilárdítja Boriszov politikai helyzetét, ezáltal pedig teljesülhet azon ígérete, miszerint kitölti a 2021-ig tartó miniszterelnöki megbízatását.

A fiskális fegyelmet hirdető GERB – hatalmának országos megőrzése érdekében – a kisebb nacionalista pártokra támaszkodik. Boriszov harmadik kabinetje, amely a 2017-es előrehozott választások óta irányítja az országot, felemelte az állami fizetéseket – mintegy 20 százalékkal megnövelve az átlagos havi bért -, és csökkentette a segélyekre jogosultak számát. A hétmillió lakosú volt szocialista országban azonban továbbra is sokan csalódottak a szerteágazó korrupció, a megvesztegethető igazságszolgáltatás és az alacsony színvonalú egészségügyi szolgáltatások miatt.

Bulgária jövő tavasszal csatlakozna az ERM-II árfolyamrendszerhez

Nemsokára tényleg újraindul Bulgária atomerőmű-projektje

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »