Második éve recesszióban van az Észak-Korea gazdasága

Észak-Korea gazdasága 21 éve a legnagyobb mértékben zsugorodott tavaly az ország elleni nemzetközi szankciók és a rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt.

A dél-koreai jegybank számításai szerint Észak-Korea hazai összterméke (GDP) 4,1 százalékkal csökkent a megelőző évhez képest. A gazdaság ezzel már a második egymást követő évben zsugorodott, 2017-ben 3,5 százalékos csökkenést regisztráltak. A tavalyi GDP-csökkenés a legnagyobb volt 1997 óta, amikor a gazdaság visszaesése 6,5 százalék volt.

Phenjan, 2019. július 17.
Fellépők az észak-koreai tömegjátékok fesztiválján (koreai nyelven Arirang) a phenjani Május Elseje Stadionban 2019. július 16-án. A tömegjátékokon gimnasztikai és táncelőadásokkal dicsőítik Észak-Korea történelmét és a Koreai Munkáspártot. Az esemény részét képezik az egymást kiegészítő táblákból kirakott óriásképek is, melyeket a tömegben ülők egyszerre tartanak fel, hatalmas színes mintákat vagy jeleneteket formálva velük. MTI/AP/Vincent Yu

Észak-Korea nem közöl hivatalos adatokat gazdaságának állapotáról. A dél-koreai jegybank 1991 óta publikál adatokat északi szomszédja gazdaságának becsült teljesítményéről számos forrás, így például dél-koreai külkereskedelmi cégek adatait felhasználva.

A jegybank számítása szerint Észak-Korea külkereskedelmi forgalma 48,4 százalékkal csökkent tavaly, miután a szigorú nemzetközi szankciók csaknem 90 százalékkal visszavetették Észak-Korea exportját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »